Goldman Sachs търси нови европейски технологични еднорози

Банката очаква печалба от около 200 милиарда долара от тези евентуални нови клиенти

09:00 | 27 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Goldman Sachs Group, банката на Wall Street, която изгради репутацията си, търсейки възможности, на които конкурентите й реагират бавно, иска да намери следващото поколение технологични компании в Европа с потенциал да постигнат оценки от над 1 млрд. долара. Банката очаква печалба от около 200 милиарда долара от тези евентуални нови клиенти,  заявиха Антъни Гутман и Гонсало Гарсия, съпредседатели на инвестиционно банкиране в Европа, Близкия изток и Африка, в първото им съвместно интервю, откакто поеха ролите миналата година, предава Bloomberg.

„Всеки от нашите индустриални екипи е свидетел на растеж на клиенти с технологични възможности. Така, че насочваме повече ресурси и капитал към тези възможности“, каза Гутман.

Броят на технологичните еднорози в Европа се е увеличил през последните три години до около 200, според Гутман, подчертавайки значението на забелязването на тези компании в стремежа им за набиране на средства, което би довело до по-доходоносна работа по първичните публични предлагания.

„Силна година“

Goldman Sachs включва онлайн услугите за поръчка на храна Just Eat Takeaway.com и Ocado Group, както и услугата за стрийминг на музика Spotify Technology, сред технологичните групи с милиарди долари, с които е работил от първите им дни.

Секторът процъфтява по време на пандемията от коронавирус, като Checkout.com се превърна в най-големия стартъп в Европа този месец, след като привлече средства на стойност 15 милиарда долара. Goldman Sachs работи по предстоящите листвания на онлайн търговеца на автомобили Auto1 Group SE, полския доставчик на пощенски шкафчета InPost SA и интернет търговеца на дребно About You GmbH.

„Очакваме доста силна година за първичните публични предлагания в цяла Европа, водени предимно от технологиите“, каза Гутман.

Друга тенденция, от която Goldman Sachs иска да спечели, е преминаването към устойчива енергия. Корпоративният свят е под непрекъснато нарастващ натиск от ESG фокусирани инвеститори да изиграе своята роля в борбата с изменението на климата.

„Налице е голям тласък за зелени и възобновяеми енергийни активи и Европа е начело на това“, каза Гарсия.

Френският петролен гигант Total SE се съгласи да инвестира 2,5 милиарда долара през тази година в Adani Green Energy Ltd., след придобиванията си на френски производител на биогаз и дял в голямо соларно портфолио в САЩ. Енергийните компании, включително BP Plc и Royal Dutch Shell Plc, също продават някои въглерод-интензивни активи, за да освободят средства за по-екологични инициативи.

„Ще има повече активност, тъй като някои от големите компании в Европа се стремят да станат по-глобални играчи в сферата на възобновяемата енергия“, каза Гарсия.

Прогнози за сливания и придобивания

Goldman Sachs прогнозира, че редица сектори, не само технологии и енергетика, но също така и финансови услуги и здравеопазване, ще осъществяват сделки за сливания и придобивания в Европа през 2021 г.

„Комбинацията от настоящата политическа среда, съчетана със степен на протекционизъм, когато излизаме от Covid, вероятно ще доведе до период на по-голяма степен на държавна намеса в трансакциите“, каза Гутман.

SPAC

Един от последните двигатели на глобалните сливания и придобивания е разпространението т.нар. SPACs или компании за придобиване със специално предназначение, които набират стотици милиони долари с обещанието да ги използват придобиването на компания в рамките на 24 месеца.

Въпреки че има признаци за зараждане на европейски SPAC пазар, основателите на тези компании продължават да се насочват към по-големите капиталови пазари в САЩ.

 „Европа е в първата фаза от развитието на SPAC. Тук не виждаме почти нищо. Успехът в региона може да се определи от успеха или неуспеха на тези компании в САЩ “, каза Гарсия.