Какви са най-големите рискове за пазарите през 2021 г.?

Ускоряване на инфлацията е сред основните тревоги на инвеститори и анализатори

16:46 | 27 декември 2020
Обновен: 17:04 | 27 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Перспективите за пазарите през 2021 г. според инвеститорите и анализаторите са лесни за обобщение: повишен оптимизъм. Почти всички управители на активи смятат, че следващата година ще донесе възстановяване на икономическата активност и подкрепа на най-тежко ударените от пандемията активи, пише Financial Times.

Новият щам на коронавируса, открит във Великобритания, показа на пазарите колко крехки могат да се окажат плановете им.

“Повишаването на лихвените проценти, макар и малко вероятно в средносрочен план, е основна заплаха”, смята Хауърд Маркс, Oaktree. Според него ако лихвите се увеличат, това вероятно ще доведе до понижаване на цените на активите.

По думите на Винсент Мортие, Amundi, скорошното рали на пазарите е базирано на “сляпата вяра” във ваксините и очакванията, че те бързо ще помогнат за завръщане към нормалността.

Според него един от основните рискове е свързан именно с производството и разпространението на ваксини в необходимия мащаб. Той отбелязва, че фискалната и монетарна подкрепа за момента поддържат икономиките на повърхността, но изпълнението на тези мерки става все по-трудно.

Мортие смята, че оттеглянето на подкрепата е “немислимо в момента”, но инвеститорите подценяват рисковете от подобни грешки от правителствата и централните банки.

“Това, което ме тревожи най-силно, са нагласите”, посочва Ан Зондерс от Charles Schwab. Според експерта прекалено оптимистичното отношение на пазарите е сред водещите рискове, тъй като така борсите са по-уязвими към негативен катализатор.

“Най-големият пазарен риск продължава да е инфлацията”, посочва Грегъри Питърс, PGIM Fixed Income.

“Смятам, че през следващата година инфлацията ще се ускори временно заради базовите ефекти и след това отново ще се забави... Ние вярваме, че Фед ще спази обещанието си и няма да реагира на ускоряващата се инфлация. Ако централната банка изгуби търпение и се разтревожи по-скоро за инфлацията, отколкото сигнализира, това може да създаде проблем за пазарите”, отбелязва той.