Какви са следващите големи рискове според визионерите на Wall Street?

Изкуственият интелект и начинът, по който се използва, са все по-големи предизвикателства

07:46 | 13 януари 2021
Обновен: 09:27 | 13 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Малцина предвидиха огромните предизвикателства, които белязаха това десетилетие - пандемията, икономическият колапс, обществените недоволства и политическите разделения по света. 

Bloomberg Markets попита трима от най-известните визионери на Wall Street за притесненията им през следващите пет до десет години.

Ето какви са те:

Рамон Мартин Чавес, Goldman Sachs

“Целият смисъл в това да си риск мениджър не е да кажеш, че нещо ще се случи и да си човекът, който натиска алармата, а да отвориш ума си за множеството неща, които е възможно да се случат - като след това се увериш, че те са малко вероятни”, посочва Чавес.

Той отбелязва, че се тревожи повече за нефинансовите компании, отколкото за финансовите.

“Ако погледнете към пандемията, има малко опасения относно интегритета и стабилността на банките... В настоящата криза притесненията са по отношение на всички, с изключение на банките”.

Чавес добавя, че през последните няколко години има множество опасения по отношение на изкуствения интелект - дали технологията ще превземе човечеството. “Всъщност аз съм по-разтревожен за нещо, което вече се случи”, отбелязва той.

Експертът посочва, че вече има огромни форми на изкуствен интелект в технологичните компании. Чавес обяснява, че центровете им за данни управляват софтуери на милиони компютри, използвайки слабостите в човешката психология и опитвайки се да кажат на хората в какво да вярват и кои са нещата, които им харесват, с цел да увеличат максимано приходите си от реклама.

“И така, мисля, че трябва да се запитаме: Трябва ли изобщо да позволим този модел на таргетирани цифрови реклами”, отбелязва Чавес.

Айлийн Мъри, бивш главен изпълнителен директор на Bridgewater Associates

“Мисля, че следващата пандемия, която предстои, е на работната сила (която) не е обучена да участва в икономиката. Справянето с това ще отнеме много повече от ваксина. Неквалифицираният работник е следващата пандемия”, посочва Айлийн Мъри.

Той отбелязва, че високата степен на безработицата води до напрежение за икономиката, увеличавайки неравенството между хората.

“Мисля, че безработицата расте толкова бързо, защото автоматизацията отстранява хора от работа, без те да са преквалифицирани за друг вид дейност”, отбелязва Мъри.

“Това, което виждам, е нарастваща пропаст между тези, които имат, и тези, които нямат. Богатите стават по-богати, бедните стават по-бедни и ние губим средната класа".

Мъри добавя, че на фона на нарастващата безработица хората могат да купуват по-малко стоки и услуги, като се създава и необходимостта правителствата да увеличават данъчната основа, включително корпоративните данъци.

“По-добрият начин за бизнеса, правителството и образованието е да се съберем и да се запитаме дали всички сме съгласни, че това е нарастващ проблем, както и какви са нещата, които можем да направим съвместно, за да решим този проблем”, посочва Мъри.

“Този проблем няма да бъде решен с ваксина. Той няма да се реши и чрез повече военни сили или сигурност. Той няма да се реши с този тип мерки, които обикновено се случват по-бързо. Проблемът ще се реши чрез преквалификация и промяна на използваните инструменти”.

Дейвид Сийгел, основател и съпредседател на Two Sigma Investments

“Едно нещо, за което се притеснявам, за което не е задължително хората да говорят през цялото време - имайте предвид, че аз съм човек на технологиите - е, че може би изграждаме свят, който не е създаден точно за хората”, посочва Сийгел.

Той отбелязва, че Хенри Форд говори за нещо подобно много отдавна.

“Форд иска да произвежда автомобили, но той иска да е сигурен, че хората, ангажирани в производството им, ще печелят достатъчно средства, за да могат да си позволят да си купят кола. В такъв случай се получава страхотния икономически ефект, при който ръстът на брутния вътрешен продукт създава добри работни места, които след това помагат за увеличаването на БВП”, посочва Сийгел.

Според него това, което светът прави сега, е да търси все повече начини да намали необходимостта от човешка намеса в работата.

“Естеството на работата се променя. За някои хора става много по-добре. Но ситуацията вероятно не се подобрява за по-голямата част от хората. Ако не можем да решим този проблем, в крайна сметка може да се стигне до икономика, в която хората не се справят добре. Това не само е лошо за тях, но и означава, че те ще имат по-малко средства за харчене, за да расте икономиката, така че плановете на Форд няма да станат факт”, коментира експертът.

“Изобщо не се притеснявам, че ще има недостиг на работа. Ще има много неща, които хората да правят. Проблемът е, че те може да са неща, за които не искаме да плащаме много”.

“Много хора говорят, че изкуственият интелект е опасен. Някои дори посочват, че той е по-опасен от ядрените оръжия. Смятам, че това е глупаво”, посочва Сийгъл.

Той отбелязва, че намира изкуственият интелект за полезен, въпросът е как хората ще го използват.