Две трети от американците искат Тръмп да изчезне от политиката

Тръмп е достигнал най-ниското одобрение на своето президентство от 29%

19:26 | 15 януари 2021
Обновен: 19:28 | 15 януари 2021
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бурните последни седмици от президентството на Тръмп са навредили на и без това ниското му обществено приемане, като 68% от американците казват, че искат политическата кариера на сегашния президент да приключи, съобщава Bloomberg.

Проучване на Pew Research Center, публикувано в петък, показва, че Тръмп е достигнал най-ниското одобрение на своето президентство от 29%. Като основните причини за този резултат е атаката срещу Капитолия през миналата седмица и последвалия импийчмънт за подбуждане на нападението.

75% от американците, включително 52% от републиканците, казват, че Тръмп носи отговорност за бунтовете в Капитолия, довели до смъртта на петима души.

Само 23% от гласувалите на изборите през ноември казват, че поведението на Тръмп оттогава е било „добро“ или „отлично“ спрямо 31% през ноември.

Новоизбраният президент Джо Байдън получи до голяма степен положителни отзиви за поведението си, като 64% казват, че се е държал добре след изборите.

Изборът на кабинета на Байдън получи одобрение от 57%, а 56% казват, че е свършил добра работа, обяснявайки политиките си. Преди четири години само 39% са казали същото за Тръмп.

Pew проведе проучването в периода 8-12 януари сред 5360 възрастни в САЩ, включително 4040, които са заявили, че са гласували на президентските избори. Допустимата грешка е 1,9 процентни пункта.