Щурмът на Капитолия е удар за семейния бизнес на Тръмп

Активите на президента вече бяха засегнати от коронавирусната криза

10:30 | 13 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Matthew Busch/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Щурмът на Капитолия от поддръжници на американския президент Доналд Тръмп ще наложи натиск върху семейния му бизнес в момент, в който някои от най-доходоносните му активи вече бяха засегнати от пандемията, пише The Wall Street Journal.

Един от най-лоялните партньори на Тръмп - Deutsche Bank, предприема ходове, за да се дистанцира от президента и е малко вероятно да му заеме още пари, посочват запознати източници. Банката финансира Trump Organization с над 300 милиона долара с падеж през 2023 и 2024 г., принуждавайки компанията да рефинансира или да плати дълга си, преди кредиторът да премине към потенциална продажба на активи.

Deutsche Bank беше една от малкото големи финансови институции, склонна да работи с Тръмп, който има бурно финансово минало. След щурма достъпът на Trump Organization до финансовата система беше допълнително замразен.

Базираните в Ню Йорк Signature Bank и Coral Gables, както и базираната във Флорида Professional Bank заявиха, че затварят сметките на Тръмп. Signature Bank, където президентът държи 5,3 милиона долара, призова за оставката му.

Professional Bank също заяви, че незабавно преустановява отношения с организацията на Тръмп и нейните дъщерни дружества и няма да работи с тях в бъдеще.

Друг риск за Trump Organization е някои клиенти да започнат да отбягват неговия бизнес, особено хотелите и голф клубовете. Компанията се опита да продаде хотела си във Вашингтон, но пандемията затрудни намирането на купувачи. Хотелът е популярен сред поддръжниците на Тръмп и организацията се опита да извлече ползи от президента. Очакванията са работата на хотела да се понижи, след като Тръмп напусне Белия дом.

Голф клубовете и курортите на организацията на Тръмп имат голямо значение, като генерират почти половината от годишната печалба на компанията.

В неделя Професионалната голф асоциация на Америка заяви, че прекратява споразумението си да проведе турнира през 2022 г. в Trump National Golf Club Bedminster в Ню Джърси, позовавайки се на риска да бъде свързана с името на Тръмп.

Компании, включително Shopify, който управляват онлайн магазини за Тръмп, и Stripe, която обработва плащанията на уебсайта на кампанията на Тръмп, също спряха да работят с президента след щурма в Конгреса.

Притежанията на организацията на Тръмп включват два курорта в Шотландия, където тя инвестира 150 милиона долара за закупуването и реновирането на имотите. Те са генерирали обща загуба от четири милиона долара през 2019 г., става ясно от последните налични данни.

Тръмп може да се опита да набере средства чрез продажбата на някои от най-скъпите недвижими имоти на компанията, но пандемията нанесе удар на сектора.

Той също така може да набере средста от продажбата на 30-процентния си дял в големи офис кули в Ню Йорк и Сан Франциско. Vornado Realty Trust, компанията, която притежава сградите, се надяваше да ги продаде за общо пет милиарда долара, твърдят запознати източници. През ноември тя обаче посочи, че е прекратила процеса по продажба и вместо това ще ги рефинансира.