В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Тръмп ще бъде лишен от 220 хил. долара годишна заплата до края на живота си, ако импийчмънтът е успешен

Моника Евстатиева, старши продуцент Разследвания, Американско национално обществено радио, В развитие, 12.01.2021 г.

14:42 | 12 януари 2021
Обновен: 15:47 | 12 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Бъдещето на американския президент Доналд Тръмп е много неясно. Към този момент той няма никакъв контрол върху процедурата за импийчмънт, но ако бъде премахнат от власт по този начин няма да може да се кандидатира за следващите избори през 2024 г., а той вече обяви подобни планове за втори мандат. Това заяви Моника Евстатиева, старши продуцент Разследвания, Американско национално обществено радио, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Освен това, когато си бил президент на САЩ, след това цял живот получаваш заплата от 220 хил. долара, имаш здравна осигуровка и защита от специалните части. Когато обаче един президент е премахнат чрез импийчмънт, той губи тези права и няма никакъв достъп до тези облаги“, поясни Евстатиева.

Тя обясни, че действията, предприети от долната камара на Конгреса, са важни за историята на Америка и имат дълбок символичен смисъл.

„Всички тези действия са повече формалност, отколкото ще допринесат за нещо конкретно. Но е много е важно за историята на САЩ да има решение от страна на политиците и да е ясно, че когато някой направи нещо толкова страшно за сигурността на американския народ, когато някой директно е свързан със смъртта на пет човека, ще има действия от страна на политиците“, коментира тя.

Евстатиева е категорична, че от 20 януари настъпва нов етап и Тръмп няма да засенчи първите 100 дни от управлението на  Джо Байдън, които са много важни.

„Сенатът приключва работата си на 19 януари и след това влиза в сила нов Сенат, нова долна камара, с нови членове. Цялото това „шоу“, което демократите се опитват да направят и част от републиканците подкрепят, ще свърши официално на 20 януари. След това няма как да се отнеме вниманието от новия президент Джо Байдън“, казва Евстатиева.  

По думите й групите, които подкрепя Тръмп, са опасни, защото голяма част от тях са крайно десни, въоръжени са и имат фашистки елементи.

„Те винаги ще се заплаха за американското общество, но по време на администрацията си Тръмп им даде много внимание. Това на тях им даде гориво, това им позволи да се събират пред Капитолия, да носят оръжия“, подчерта гостът, като допълни, че вече има заведени около 50 различни дела заради щурма миналата седмица.

Евстатиева коментира още, че за следващата седмица са взети изключително сериозни мерки, защото във Вашингтон се очаква да се съберат много хора и да се стигне до ескалиране на ситуацията и сблъсъци межди привържениците на Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.