Републиканците се обръщат срещу Тръмп в подкрепа на импийчмънта

Вицепрезидентът Майк Пенс отхвърли исканията на демократите да използва конституционните си права, за да отстрани президента

09:20 | 13 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Matthew Busch/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Усилията на демократите да свалят президента Доналд Тръмп от власт набират инерция, след като бяха подкрепени от някои републиканци, пише BBC.

Лиз Чейни, член на Камарата на представителите в САЩ, заяви, че ще гласува за импийчмънт на Тръмп заради щурма на Капитолия.

По-рано през деня Тръмп отрече да има отговорност за нахлуването на негови поддръжници в Конгреса. Той трябва да бъде наследен на поста от Джо Байдън на 20 януари.

Камарата на представителите планира да гласува в сряда, обвинявайки Тръмп в подклаждане на бунтове, което би го направило първия американски президент, срещу когото два пъти е задействана процедура по импийчмънт.

Какво казват републиканците?

Чейни, дъщеря на бивщия вицепрезидент Дик Чейни, заяви, че ще подкрепи импийчмънта - първи път, в който лидер на собствената партия на президента взима подобно решение от времето на управлението на Ричард Никсън.

“Никога не е имало по-голямо предателство от страна на президент на Съединените щати на неговия кабиент и на клетвата му към Конституцията”, заяви тя в изявление.

Двама други членове на Републиканската партия - Джон Катко и Адам Кинзингер, посочиха, че също ще подкрепят импийчмънта.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл, който твърди, че няма да подкрепи импийчмънта, е изразил отпимизъм за успех на процеса, тъй като това би помогнало за отстраняването на Тръмп от партията, предаде по-рано New York Times.

Какво се случва с позоваването на 25-а поправка?

Във вторник Камарата на представителите прие резолюция с 223 гласа “за” срещу 205 гласа “против”, призоваваща вицепрезидента Майк Пенс да помогне за отстраняването на Тръмп, като се позове на 25-а поправка.

По-рано през деня Пенс отхвърли резолюцията на демократите. В противен случай действията на вицепрезидента биха позволили отстраняването на Тръмп, ако се смята, че той вече не може да изпълнява длъжността си.

Отказът на Пенс да използва конституционните си права значи, че демократите ще задвижат процеса по импийчмънт. Те могат да го използват, за да проведат вот, с който да се забрани на Тръмп да управлява отново. Президенът сигнализира по-рано, че има планове да се кандидатира за поста през 2024 г.

За да бъде успешен импичмънта на Тръмп, е необходимо мнозинство от две трети от горната камара, което значи, че поне 17 републиканци трябва да подкрепят вота.

Какво каза Тръмп?

В рамките на първото си публично изявление след щурма на Капитолия Тръмп не показа разкаяние за призивите си, довели до трусовете във Вашингтон.

“Това, което казах, беше напълно приемливо”, посочи президентът преди планирано посещение в Тексас за инспекция на границата с Мексико. “Не исках насилие”, отбеляза той.

Според Тръмп опитите за импийчмънт са “нелепи” и предизвикват “огромен гняв”.