Тръмп: Речта ми преди щурма на Капитолия беше напълно приемлива

Президентът определи като “нелепи” опитите на демократите за импийчмънт

20:32 | 12 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че речта му преди щурма на Капитолия миналата седмица е била “напълно приемлива”, съобщава BBC.

Тръмп определи като “нелепи” опитите на демократите в Конгреса за импийчмънт. Той трябва да напусне поста си на 20 януари, когато ще бъде заменен от Джо Байдън.

Очаква се Камарата на представителите да гласува импийчмънт на президента в сряда.

"Мисля, че (процедурата по импийчмънт) води до огромна опасност за страната ни и до огромен гняв. Не искам насилие", посочи Тръмп.

Президентът направи коментара си, напускайки Белия дом за посещение в Тексас, за да инспектира участък от граничната стена с Мексико.

Какво каза Тръмп във въпросната реч?

Говорейки по време на митинг във Вашингтон на 6 януари Тръмп повтори обвиненията си за измами на президентските избори на 3 ноември и призова поддръжниците си да влязат в Конгреса.

“Ще влезем в Капитолия и ще развеселим нашите смели сенатори и конгресмени и жени, вероятно ние няма да се радваме толкова за някои от тях, защото те никога няма да върнат страната ни със слабост. Трябва да покажете сила и трябва да бъдете силни”, заяви тогава Тръмп пред тълпа от няколко хиляди души.

Той посочи, че вицепрезидентът Майк Пенс трябва да има “кураж да направи това, което трябва да направи”, твърдейки без основание, че Пенс има конституционното правомощие да отмени гласовете, които формално се брояха в Конгреса същия ден.

“Знам, че всеки тук скоро ще се отправи към Капитолия мирно и патриотично, за да се чуе гласът му”, посочи Тръмп.

Десетки души са задържани след щурма на Капитолия от миналата седмица, при който загинаха петима души, включително полицейски служител.

Какво се случва с усилията за отстраняване на Тръмп?

Камарата на представителите ще гласува във вторник дали Пенс да се позове на конституционните си сили да отстрани Тръмп от поста му, макар да се твърди, че вицепрезидентът ще се противопостави на идеята.

Ако вотът се провали, Камарата на представителите ще обмисли задействане на процедура по импийчмънт на Тръмп заради “подбуждане към бунт”.

Демократите имат мнозинство в Камарата, така че е вероятно вотът да бъде приет. В случай, че това се случи, Тръмп ще стане първият американски президент, срещу когото два пъти е задействана процедура по импийчмънт.