Ще напусне ли Тръмп по-рано от предвиденото Белия дом заради щурма на Капитолия?

Тръмп може да стане първият президент в историята, срещу когото е проведен импийчмънт два пъти

16:49 | 8 януари 2021
Обновен: 18:35 | 8 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg
Доналд Тръмп, президент на САЩ. Снимка: Bloomberg

След атаката срещу Конгреса от поддръжници на американския президент Доналд Тръмп все по-често се отправят призиви за отстраняването на президента заради „подстрекаване“ към бунта, пише BBC.

Доналд Тръмп трябва да напусне поста си на 20 януари, когато демократът Джо Байдън ще положи клетва. Но мнозина, включително председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, искат Тръмп да излезе от Белия дом преди това.

Какви са възможните сценарии?

25-ата поправка

Демократите от върха на Конгреса - председателят Пелоси и лидерът на Демократичната партия в Сената Чък Шумер - призоваха вицепрезидента Майк Пенс и кабинета на Тръмп да отстранят президента заради „неговото подстрекателство към въстание“.

За да направи това, Пенс ще трябва да се позове на 25-та поправка. Но какво значи това?

25-ата поправка позволява на вицепрезидента да стане временно изпълняващ длъжността президент, когато президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си, ако например той или тя загуби работоспособност поради физическо или психическо заболяване.

На президента се дава шанс да даде писмен отговор и ако той оспори констатацията, тогава Конгресът има тежката дума. Всяко гласуване в Сената и Камарата на представителите, нареждащо отстраняването на президента, изисква мнозинство от две трети.

Докато въпросът не бъде решен, вицепрезидентът ще действа като президент.

Но шансовете Пенс и поне осем членове на кабинета да се позоват на изменението засега изглеждат малко вероятни.

Импийчмънт

Ако вицепрезидентът не предприеме действия, Пелоси посочи, че ще свика парламента, за да започне процедура по импийчмънт срещу Тръмп.

Срещу Тръмп вече имаше такава заради обвинения, че е потърсил помощ от Украйна, за да увеличи шансовете си за преизбиране. Сенатът го оправда по тези обвинения.

Тръмп може да стане първият президент в историята, срещу когото е проведен импийчмънт два пъти. За да се случи това, обвиненията трябва да бъдат предявени в Камарата и да бъдат гласувани. След това делото се предава на Сената, където са необходими две трети от гласовете в подкрепа за отстраняването на президента.

Този етап никога не е достигнат в историята на САЩ и няма индикации, че демократите ще получат нужните гласове в Сената, където заемат само половината от местата. Също така не е ясно дали остава достатъчно време за извършване на процеса.

Може ли Тръмп да се "самопомилва"?

Може ли президентът действително да помилва себе си? Краткият отговор на въпроса е, че никой не знае дали това действително е възможно, но е факт, че няма прецедент американски лидер да издаде такова помилване, така че легитимността на подобен акт никога не е била тествана в правосъдната система.

Преди време някои юридически експерти даваха отговор „не“, позовавайки се на становище, издадено от Министерството на правосъдието дни преди оставката на Ричард Никсън, че той не може да се помилва „поради основното правило, според което никой не може да бъде съдия по собственото си дело“.

Други обаче казват, че Конституцията не изключва самопомилването.

Правосъдните експерти не са единодушни относно това дали съдилищата ще го признаят. Но те са съгласни, че президентското самоопрощение може да създаде нов опасен прецедент за президенти, които едностранно да декларират, че са над закона, пише Bloomberg.

Към 7 януари Тръмп е издал 70 помилвания, много от които на политически свързани и осъдени лица в отговор на недоволство от страна на републиканците или призиви на известни личности. Той помилва Майкъл Флин –  първият му съветник по националната сигурност, който се призна за виновен, че лъже агенти на ФБР; политическия съюзник Роджър Стоун, който трябваше да лежи повече от три години в затвора за подправяне на свидетелски показания и лъжи към Конгреса; Пол Манафорт, директор на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г., който беше осъден за финансови престъпления и незаконно лобиране.

Сред помилваните от Тръмп са и двама бивши републикански конгресмени, осъдени за редица финансови престъпления. Списъкът включва още бившия губернатор на Илинойс Род Благоевич – демократ, осъден за публична корупция; финансиста Майкъл Милкен, който беше осъден за измама с ценни книжа; бившия комисар на полицията в Ню Йорк Бернард Керик, който беше осъден на четири години затвор за неплащане на данъци и лъжене на служители на Белия дом.