Тръмп е изправен пред нарастващо недоволство и призиви за оставка

Натискът върху президента нараства, след като негови поддръжници щурмуваха Капитолия ден по-рано

20:32 | 7 януари 2021
Обновен: 20:33 | 7 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg
Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Tasos Katopodis/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп е изправен пред нарастващ натиск в четвъртък, след като протестиращи щурмуваха Капитолия ден по-рано. Призивите са Тръмп да подаде оставка или да се предприемат извънредни конституционни ходове, с които той да бъде отстранен от поста, съобщава Bloomberg.

Лидерът на малцинството в Сената Чък Шумер призова вицепрезидентът Майк Пенс и кабинетът на Тръмп да се позоват на 25-о изменение, което предвижда път за отстраняване на президента. Конгресменът на републиканците Адам Кинзингер, който е твърд критик на Тръмп, също призова да отстраняването му.

Междувременно оставките продължават да валят, включително на бившия началник на кабинета на Тръмп Мик Мулвани.

В очевиден опит да потуши недоволството Тръмп публикува изявление, в което се ангажира преходът на властта да бъде в съответствие с установените регламенти.

Демократите също призовават за импийчмънт на президента.

„Всички индикации сочат, че президентът е далеч не само от задълженията си или дори от клетвата си, но от самата реалност“, каза Кинцигер.

Бившият републикански конгресмен Джъстин Амаш също заяви, че Тръмп трябва да напусне или да бъде отстранен.

Финансовите пазари до голяма степен не отразяват трусовете във Вашингтон, тъй като инвеститорите са фокусирани върху перспективите за предстоящ нов голям кръг от стимули, след като президентът Джо Байдън встъпи в длъжност.

Американските акции преустановиха ръстовете си в сряда след новините за насилие, но ги подновиха в четвъртък. Индексът S&P 500 се повишава с 1,3% в Ню Йорк, насочвайки се към рекордно високо ниво.

Тръмп няма предвидени публични изявления за четвъртък и се очаква да прекара уикенда в планинската резиденция Camp David. Прифилите му в социалните медии остават блокирани, като Facebook заяви, че не е уточнявал срока на тази мярка.