Пазарите реагират с оптимизъм към управлението на демократите въпреки щурма в Капитолия

Световните лидери призовават за мирно предаване на властта в САЩ

10:52 | 7 януари 2021
Обновен: 10:52 | 7 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Фючърсите върху американските акции поскъпват, след като второто предизвикателство пред гласовете на Избирателната колегия за новоизбрания президент на демократите Джо Байдън беше отхвърлено. Междувременно полицията прогони тълпата, нахлула в Капитолия, съобщава Bloomberg.

Сенатът отхвърли второто възражение срещу гласовете на Избирателната колегия за Байдън, като се очаква Камарата на представителите да направи същото, разчиствайки пътя за признаване на победата му въпреки насилственото нахлуване в Капитолия в сряда вечерта.

Възраженията срещу гласовете на Избирателната колегия в Аризона и Пенсилвания бяха отхвърлени, след като Конгресът се събра на съвместно заседание, за да сертифицира резултатите, когато поддръжници на президента Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия.

След като щурмът беше потушен и Конгресът се завърна към работата си, възраженията за Аризона бяха отхвърлени решително от Камарата и Сената. Възраженията за Пенсилвания също бяха отхвърлени от Сената с 92 на 7 гласа, като Камарата продължава да дискутира.

Демонстранти нахлуха

Демонстранти нахлуха в Капитолия. Снимка: Eric Lee/Bloomberg 

Показателят за Азиатско-тихоокеанския регион се насочва към нов рекорд в четвъртък, докато фючърските върху S&P 500 и Nasdaq 100 се покачват.

По-рано S&P 500 преустанови ръста си, достигнал 1,5%, но приключи сесията на зелена територия въпреки размириците в Капитолия. Фючърсите върху Nasdaq се повишават с 0,8%, а тези върху Dow Jones Industrial Average - с 0,5%.

Петролът поскъпва, а цената на златото отбелязва лека промяна.

Борсата в Хонконг пропусна ралито, отчасти заради поевтиняването на акциите на Alibaba и Tencent, след доклад, че администрацията на Тръмп може да забрани инвестициите в двете най-високо оценени китайски компании. Нюйоркската фондова борса планира да делистне трите основни китайски телекомуникационни дружества, стана ясно от изявление.

Протоколите от последното заседание на Федералния резерв, публикувани в сряда, показват, че Федералният комитет по отворените пазари е издал насоки, с които препоръчва покупките на облигации да продължат да се извършват с настоящия темп, поне докато икономиката осъществи “значителен бъдещ прогрес”.

Новините за размирици във Вашингтон почти не разсеяха инвеститорите от вижданията им, че демократическата победа, която дава на партията на Байдън контрол върху Когреса, ще значи по-силна подкрепа за икономиката. Това предизвика ротация от технологичните акции към книжа на компании, които са по-тясно свързани с икономическото представяне, включително на енергийни производители, банкови дружества и фирми от сектора на пътуванията.

Акциите поскъпват

Акциите поскъпват въпреки щурма в Капитолия. Графика: Bloomberg 

Акциите на банковия сектор в S&P 500 поскъпнаха с 4,4% в сряда - най-много от 9 ноември насам, когато Pfizer обяви положителни резултати относно ваксината си срещу Covid-19. Книжата на производителите на суровини и енергийни продукти поскъпнаха с поне 3%, докато технологичните акции поевтиняха с 1,8% заради опасения относно ускоряване на инфлацията.

Световните лидери изразиха загриженост относно нахлуването в Капитолия, като Великобритания и Австралия призоваха за мирно предаване на властта. Някои европейски представители определиха протестите като атака срещу демокрацията.

„Позорни сцени в Конгреса на САЩ“, написа в Twitter британският премиер Борис Джонсън, след като привържениците на Тръмп нахлуха в сградата. Въпреки че е известен с добрите си отношения с американския президент, Джонсън добави, че "сега е жизненоважно да има мирен и подреден трансфер на властта".

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви в интервю, че неговото правителство е “разтревожено”. "Ние следяхме ситуацията минута по минута, докато тя се развиваше", посочи той.

Въпреки че някои европейски законодатели публикуваха изявления, подкрепящи американските институции и декокрацията, други бяха по-осъдителни по отношение на президента и неговите поддръжници.

“Враговете на демокрацията ще се радват на тези невероятни кадри от Вашингтон”, заяви германският външен министър Хайко Маас.

“Срам за онези, които подбудиха тези атаки срещу демокрацията”, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън.