Тръмп готви помилвания

Джак Фицпатрик, Bloomberg News

11:35 | 8 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Особено що се отнася до собственото си помилване, това е много неясна сфера от правна гледна точка, особено защото до сега никой не се е опитал да го направи.

Върховният съд не е отсъждал по този въпрос, защото до сега не се е налагало и вероятно съдиите са смятали, че няма да им се наложи да го правят. Един адвокат може да ви каже повече, но аргументът се свежда до следното.

Конституцията му позволява да помилва хора.

Там не се говори за определени личности, а е описано като общо правомощие. От друга страна, има и друг основен проблем – ако президентът може да помилва себе си и така да прави каквото пожелае без последици, това не превръща ли конституцията в документ, който си противоречи, когато описва ролята му като човек, който добросъвестно спазва закона.

Това са основните въпроси, по които върховният съд ще трябва да се произнесе с решение, ако се стигне до там. Но както и ти спомена, нашият екип който отразява Белия дом смята, че това е нещо, което президентът обмисля.  

Подкрепата за импийчмънта бързо се превърна в основната позиция на демократите. Все още не знаем нищо за времевия прозорец.

Демократът Илхан Омар побърза да включи основанията за импийчмънт в резолюция, но говорителят Нанси Пелоси каза, че се надява членовете на администрацията да се позоват на 25-тата поправка и вторият опит за сваляне от власт да бъде резервен вариант.

Така че все още нямаме незабавни действия в тази насока, но демократите показаха, че ги подкрепят. Все още не сме чули нищо за подобни усилия от страна на основните демократи като Лидзи Греъм, който каза, че изборите са приключили, но не смята, че подобни действия са подходящи.

Така че изглежда, че всичко това съвпада с първия опит за сваляне от власт, освен ако нещо не се промени.

Някои членове на кабинета и екипа на президента подадоха оставки.

Вероятно най-високопрофилната оставка е тази на транспортния министър Илейн Чао, която е омъжена за лидера на мнозинството в Сената Мич Макконъл.

Но там има 1 условие  ако хората се надяват 25-тата поправка да свали президента.

Условието е, че поправката изисква подкрепа от вицепрезидента и мнозинство от кабинета му.

И ако покажете несъгласието си с президента като напуснете поста си, това изключва възможността да го свалите от власт.

Така че изглежда сред републиканците има разногласия.

А и остава символиката в това, че оттеглянето от кабинета на Тръмп едва дни преди края на мандата му не променя особено нещата, особено ако то ще ви попречи да го свалите от власт.