Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Последните политически дни на Тръмп са истински екшън

проф. Анна Кръстева, политолог, Бизнес старт, 13.01.2021

11:29 | 13 януари 2021
Обновен: 11:29 | 13 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Усилията на Демократическата партия за импийчмънт на Доналд Тръмп целят по-скоро абсолютното му изключване като кандидат за следващите президентски избори. Това заяви политологът проф. Анна Кръстева в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Истински политически екшън, демокрацията под обсада, това е контекстът на последните политически дни за президента Доналд Тръмп“.

Има сигнали за подготовка на военни метежи във всички 50 щата и това поставя силите за сигурност под огромно предизвикателство след „невероятната слабост да допуснат метежници в Капитолия“, коментира Кръстева, добавяйки, че в тези процеси са се намесили и много неполитически играчи, като технологичните компании.

„Безкрайно емоционален е в края на мандата си президента Тръмп, защото загуби и голямата си любов Twitter. Това беше не само средство за комуникация, но и неговият мегафон“.

По думите на Кръстева загубите за Тръмп са „тотални“, тъй като той не отстъпи само поста си, но и „загуби за републиканската партия и Конгреса“.  

„Импийчмънтът ще бъде гласуван, но проблемът с вота в Сената, освен че започва работата си със самата инаугурация на Джо Байдън, е, че там трябва да има мнозинство от две трети, а демократите нямат такова мнозинство, да не говорим че и Конституцията не е предвидила възможност за импийчмънт след края на мандата“.

„Забелязва се и сблъсък между фамилията на Тръмп, която иска да приватизира Републиканската партия и самата Републиканската партия, която има собствена идентичност“, заяви Кръстева.

„Това ще са процеси, които активно ще следим, защото е много важно републиканците да се събудят“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук