Пелоси постигна втори импийчмънт на Тръмп

Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ

11:00 | 14 януари 2021
Обновен: 13:25 | 14 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Знаем, че се изправяме срещу враговете на Конституцията. Знаем, преживяхме метежа, който оскверни светостта на националния ни Капитолий и се опита да преобърна надлежно регистрираната воля на американския народ. И знаем, че президентът на САЩ подбуди този метеж, този въоръжен бунт срещу общата ни държава. Той трябва да си отиде. Той е ясна и реална опасност за нацията, която всички ние обичаме.

От президентските избори през ноември насам, избори, които президентът загуби, той нееднократно лъга за изборния резултат, всява егоистично съмнение в демокрацията и противоконституционно се опита да повлияе на щатски служители да анулират реалността.

После дойде този бунтовен ден, който всички преживяхме. Президентът трябва да бъде отстранен и вярвам, че президентът трябва да бъде осъден от Сената – конституционно лекарство, което ще защити републиката ни от този човек, който толкова твърдо е решен да събори нещата,  толкова близки на сърцето ни и които ни държат сплотени. Казвам го с голямо неудоволствие, то разбива сърцето ми. Би трябвало да разбива и Вашите сърца. Да разбива сърцата на всички ни, защото присъствието ви в тази свещена зала е доказателство за любовта ви към страната ни, за Америка, и за вярата ви в делото на основателите ни за създаването на един по-съвършен съюз.

Тези метежници не бяха патриоти, не бяха част от политическата поддръжническа база, която може да се управлява или подхранва. Това бяха вътрешни терористи. И правосъдие трябва да бъде въздадено. Но те не се появиха от нищото. Те бяха изпратени тук, пратени от президента с думи като призива му „ Да се бием с всички сили“.  Думите имат значение. Истината има значение. Носенето на отговорност има значение. С публичните си призиви президентът гледаше на метежниците не като на врагове на свободата, каквито са, но като средство за постигане на егоистичното му вкопчване във властта, целта му да се изопачи народната воля, целта да се прекратят  с бунтовен и кървав сблъсък 2 и половина века на демокрацията ни.