Инвестиционните правила, които следва Уорън Бъфет

Главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway е фокусиран върху дългосрочната си стратегия в добри и лоши времена за борсите

07:46 | 14 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Houston Cofield/Bloomberg

Главният изпълнителен дитектор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет е най-известният инвеститор в света. Той съкращава инвестиционните си идеи до кратки, запомнящи се фрази, пише Yahoo Finance.

Ето и някои от тях: 

“Правило номер едно: Никога не губете пари. Правило номер две: Никога не забравяйте правило номер едно”

Бъфет лично загуби около 23 милиарда долара по време на финансовата криза от 2008 г., а неговата Berkshire Hathaway изгуби рейтинга си три пъти А. Как тогава известният инвеститор може да съветва да не се губят пари?

Бъфет прави препратка към мисленето на разумен инвеститор - не бъдете несериозни, не залагайте. Според него инвеститорите трябва да са информирани и “да си пишат домашното”.

Самият Бъфет залага само на компании, които проучва задълбочено и чиито бизнес разбира. Той не се впуска в инвестиции, от които е готов да загуби.

По думите на Бъфет най-важно за инвеститора е неговият темперамент, не интелекта. Той смята, че успешният инвеститор не трябва да се фокусира върху това да е заедно със или срещу тълпата.

Фондовите борси регистрират спадове. Бъфет обаче казва, че в добри и лоши времена той е фокусиран върху целите си и рядко променя дългосрочната си инвестиционна стратегия, независимо от движенията на борсите.

“Ако бизнесът се справя добре, акциите евентуално ще го последват”

Книгата "Интелигентният инвеститор" от Бенджамин Греъм - роденият във Великобритания американски икономист, професор и инвеститор, който се смята за баща на инвестирането в акции със стойност, убеждава Бъфет, че инвестирането в акции е равно на притежанието на дял от бизнеса.

Когато Бъфет търси акции, на които да заложи, той се фокусира върху бизнеси, показващи благоприятни дългосрочни перспективи. Ако цената на акциите на компанията се търгува под очакванията за бъдещия ѝ растеж, това са книжа, на които Бъфет може да заложи.

Бъфет никога не купува нищо, докато не е сигурен в причините за това, както и в конкретна цена на акция за отделна компания. Съветът му към инвеститорите е да направят същото.

“Далеч по-добре е да купите от страхотна компания за честна цена, отколкото да заложите на честна компания за страхотна цена”

Бъфет е инвеститор в акции със стойност, който обича да купува качествени книжа, когато цените им са значително понижени. Неговата реална цел е да изгради оперативна мощ за Berkshire Hathaway чрез притежанието на акции, които ще генерират солидни печалби в идните години. По време на срива на пазара от финансовата криза през 2007-2008 г. Бъфет направи дългосрочни инвестиции в имена като General Electric и Goldman Sachs.

За да избират подходящите акции, инвеститорите трябва да имат критерии за фобър бизнес и да се придържат към дисциплина. Намирането на правилната компания на правилната цена - с марж за сигурност срещу неизвестни рискове на пазара, е крайната цел.

“Нашият любим период за държане на акции е завинаги”

Колко дълго инвеститор трябва да държи акции? Бъфет смята, че ако инвеститорите не се чувстват сигурни да притежават акции за десет години, тогава трябва да ги задържат за десет минути.

Според него страхът или алчността могат да накарат инвеститорите да продават акции, когато те са силно поевтинели, или да купуват, когато са твърде скъпи, което би унищожило поскъпването на портфолиото в дългосрочен план.