Стратегията на Бъфет във времена на пазарни трусове избягва златото и биткойн

Известният инвеститор обикновено залага на компании с висок потенциал, чиито акции са поевтинели

15:41 | 27 декември 2020
Автор: Николета Рилска
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Инвеститорът и ръководител на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Уорън Бъфет има дългогодишен опит в това да се възползва от понижените цени на акциите по време на пазарни сривове. Милиардерът инвеститор често използва перспективите за трусове на пазара, за да купи акции на ниски цени, а с притежанието им в дългосрочен план той успява да генерира впечатляваща възвръщаемост за устойчив период, пише Yahoo Finance.

Въпреки че нарастващите цени на биткойн и златото могат да накарат тези активи да изглеждат привлекателни за инвеститорите, купуването на различен набор от акции на ниски цени може да се окаже по-печеливш ход в дългосрочен план.

Фокусът на Бъфет върху стойността

Бъфет не само търси възможности да се възползва от ниските цени на акциите по време на пазарен срив, но той подбира и компании с голям потенциал.

В течение на времето книжата на тези дружества могат да запишат отлично възстановяване на цените заради силните им финансови позиции и по-широкото икономическо представяне.

На фона на множеството компании, чиито акции все още се търгуват с понижение на цените заради срива на пазара през 2020 г., може да се окаже, че за Бъфет има много възможности днес.

Нарастващата популярност на биткойн и златото

Бъфет като цяло избягва инвестициите в биткойн и злато заради възможностите на пазара. Трябва да се отбележи обаче, че двата актива са все по-популярни сред инвеститорите от началото на 2020 г.

Цените на златото се повишиха до рекордни нива през тази година на фона на несигурните икономически перспективи и рекордно ниските лихвени проценти.

Междувременно биткойн също поскъпна до исторически върхове, което донякъде вероятно се дължи на ниската му корелация със случващото се в световната икономика.

Купуването на евтини акции след срив на пазара

Използването на стратегията на Бъфет може да предостави по-малко риск в сравнение със залога на биткойн, тъй като инвеститорите могат да се съсредоточат върху фундаментите на компаниите и да предценят чии акции ще поскъпват.

Междувременно цената на златото обикновено се повишава във времена на икономическа слабост, но след като настроенията на инвеститорите се подобрят в дългосрочен план и рискът се понижи, евтините акции могат да се представят по-силно от благородния метал.