Какво следва за биткойн след рекордите: ще замени ли долара и златото?

След преминаването на границата от 22 хил. долара идава въпросът сега какво е различно за биткойн

13:04 | 17 декември 2020
Обновен: 13:07 | 17 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

„Този път е различно‘ е повтаряща се фраза по време на периоди на бум и крах в около десетгодишната история на биткойн. Но сега най-голямата криптовалута, надмина 22 000 долара за първи път и мантрата става все по-силна.

Bloomberg се свърза с Дейв Вайсбергер, съосновател и главен изпълнителен директор на доставчика на софтуер за търговия CoinRoutes, и Франсис Копола, автор на книгата The Case for People’s Quantitative Easing, за да коментират какво ще бъде бъдещето на дигиталните активи. 

Какво е значението на преминатата граница?

Копола: "Биткойнът очевидно има голям успех и това ще привлече инвеститори, търсещи възвръщаемост, включително институционални инвеститори, които в момента получават слаба доходност заради ниските лихви. Очаквам в играта да влязат още повече институционални инвеститори".

Вайсбергер: "Поскъпването до 20 000 долара беше поучително. Имаше (предполага се) „стена от продавачи“ на границата от 20 000 долара, но това не бяха „естествени“ продавачи, които бяха закупили на предишната цена. По-скоро те са спекуланти, които залагат срещу преминаването на това ниво. Предполагам, че 20 000 долара ще стане новото ниво на подкрепа, освен ако няма действителни негативни новини“. 

До каква степен вълната на парична и фискална подкрепа предизвика ралито на биткойн?

Според Вайсбергер паричното обезценяване е безпрецедентно. Това, заедно с видимия успех на биткойн като актив за хеджиране срещу инфлацията, беше и ще продължи да бъде основният двигател на ралито.

„Много инвеститори смятат, че всички тези парични и фискални стимули ще обезценят фиатните валути, така че криптовалутите - особено токени като биткойн, които имат ограничено предлагане - са привлекателни като хедж срещу инфлацията. Мисля, че темата за биткойните през следващата година ще бъде свързана с това дали фискалните и паричните стимули ще продължат и дали лихвените проценти ще се повишават. Ако централните банки затегнат паричната политика и/или правителствата предприемат действия за намаляване на дефицитите, привлекателността на биткойн като хедж срещу инфлацията и източник на доходност може бързо да намалее“, каза от своя страна Копола.

Колко от това рали се управлява от инвеститори на дребно в сравнение с преди три години?

По думите на Вайсбергер това рали не е ръководено от ритейл инвеститорите. За разлика от 2017 г., търсенията в Google за биткойн са малко и нивата на спекулации са доста ниски. Интересът към покупката идва от компании (като MicroStrategy Inc.), фондове (като например от Paul Tudor Jones) и други купувачи от институционален тип.

„Виждам много разговори в Twitter за хората, които теглят заеми или използват кредитни карти, за да купуват крипто, така че ясно, че има интерес на дребно. Тревожно е колко лесно е за инвеститорите на дребно да използват кредитни карти за закупуване на криптоактиви. Те могат да загубят много пари и да останат с дългове, които не могат да си позволят“, каза Копола.

Възходът на биткойн свързан ли е с цената на златото? И може ли криптовалутата да е напът да се превърне в основен клас актив или актив убежище?

„Не съм убеден, че има толкова голяма връзка между биткойн и злато. В момента инфлационните страхове подтикват хората и към двете, и това може да продължи и през следващата година, докато стимулите не отпаднат. Но биткойнът е спекулативен актив за разлика от златото. Така че бих очаквал волатилността на биткойн да бъде много по-висока“, каза Копола.

Според Вайсбергер, ако все по-голям брой собственици на активи (пенсионни фондове, застрахователни компании, мениджъри на имущество и т.н.) започнат да вярват в това, тогава просто няма да има достатъчно биткойни за тези купувачи без значително повишаване на цената. Златото търгува с парична премия в цената си от над 2000 години насам, когато е било основното средство за размяна в световната икономика. През 1971 г. статусът на разменна монета бе отнет от метала, но оттогава златото функционира като надежден актив за съхранение на стойност. „Биткойн лесно може да надмине златото, дори ако то поскъпне, тъй като печатането на пари продължава“, прогнозира Вайсбергер.

Дали стойността на биткойн в крайна сметка не се основава на вярата, че някой ден той ще замени долара като валута по подразбиране в света? Как може да се случи това?

„Има малко малцинство от притежатели на криптовалутата, които вярват, че биткойн в крайна сметка ще замени долара. Тези хора държат токена дългосрочно и тяхната вяра помага да се предотврати падането на биткойн до нула при честите му катастрофи. Аз лично смятам, че биткойнът да замести долара е истинска мечта“, каза Копола. От друга страна, хората използват тетър като прокси за долара, но той не е напълно подкрепен от действителни долари и изобщо не е ясно от какво всъщност се състоят неговите резерви.

„В корпоративните баланси има много кешови наличности, които традиционно се използват или за придобивания, или за обратно изкупуване на акции. Тъй като корпорациите управляват парите си и не виждат собствените си акции като евтини, идеята за притежание на биткойн за защита срещу обезценяване на долара (или други фиатни валути) е интересна и може да спечели благосклонност“, смята Вайсбергер.