JPMorgan: Засиленият институционален интерес към биткойн ще продължи

Ако пенсионните фондове и застрахователните компании в САЩ, еврозоната, Великобритания и Япония прехвърлят 1% от средствата си към биткойн, това би довело до допълнително търсене от 600 милиарда долара

07:55 | 14 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Неотдавнашната инвестиция в биткойн от Massachusetts Mutual Life Insurance Co. подчертава потенциала за допълнително институционално търсене на криптовалутата през следващите години, смятат от JPMorgan Chase & Co.

Покупката на стойност 100 милиона долара предполага, че апетитът към биткойн се разпространява богати инвеститори до застрахователни компании и пенсионни фондове, заявиха в бележка от петък стратези на банката. Последните две едва ли някога ще направят големи експозиции, но дори малка промяна в интереса към криптовалутата може да бъде значителна, според стратезите.

„Покупките на Биткойн на MassMutual представляват още един крайъгълен камък в приемането на Биткойн от институционални инвеститори. През следващите години потенциалното търсене може да се повиши, ако други застрахователни компании и пенсионни фондове следват примера на MassMutual“, пишат от JPMorgan.

Криптовалути като

Криптовалути като Биткойн надминаха световните акции тази година. Графика: Bloomberg

Биткойн се срина, след като постигна рекорд в началото на декември, но остава близо до нивото от 20 000 долара. Привържениците й твърдят, че криптовалутата придобива все по-голямо признание като диверсификатор на портфейла, донякъде подобна на златото, на фона на слабостта на долара. Други остават предпазливи по отношение на такива големи претенции, тъй като крипто святът е склонен към голяма волатилност.

Ако пенсионните фондове и застрахователните компании в САЩ, еврозоната, Великобритания и Япония прехвърлят 1% от средствата си към биткойн, това би довело до допълнително търсене на криптовалутата от 600 милиарда долара, казват стратезите. Настоящата пазарна капитализация на криптовалутата е около $ 356 милиарда, показват данни на CoinMarketCap.

В същото време традиционните инвеститори като застрахователи и пенсионни фондове се сблъскват с регулаторни препятствия, свързани с нивата на риска и несъответствията на пасивите, което вероятно ограничава доколко те могат да вложат в биткойн, пишат от JPMorgan.