Инвеститорите чакат възстановяване на германската икономика след напредъка около ваксините

Промишленото производство в най-голямата икономика в Европа се увеличава за шести пореден месец през октомври

15:53 | 8 декември 2020
Обновен: 15:56 | 8 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Увереността на инвеститорите в перспективите за Германия се подобрява с надеждата, че въвеждането на ваксините срещу Covid-19 ще стимулира възстановяването в най-голямата европейска икономика, съобщава Bloomberg.

Индексът на очакванията за германската икономика на Центъра за европейски икономически изследвания в Лайбниц в Манхайм (ZEW) за следващите шест месеца се повишава до 55 пункта през декември от 39 пункта месец по-рано. Това все още е доста под нивата, регистрирани през септември, преди регионът да бъде засегнат от втора вълна от инфекции.

През ноември Германия затвори ресторанти, спортни зали и кина, но остави магазините отворени, опитвайки да овладее разпространението на Covid-19 с по-мек подход от някои други европейски страни. И все пак, тъй като нивата на заразяване остават повишени, сега се обмислят мерки за затягане.

Досега относително големият производствен сектор на страната й помага да преодолее икономическото въздействие на пандемията. Промишленото производство се е увеличило за шести месец през октомври, показват данни от понеделник, като поръчките се движат както от вътрешното, така и от експортното търсене.

Промишленото производство се увеличава за шести пореден месец през октомври, става ясно още от данните от понеделник.

„Съобщението за предстоящи одобрения на ваксини прави експертите на финансовите пазари по-уверени в бъдещето“, заяви в изявление президентът на ZEW Ахим Вамбах.

Несигурността около перспективите все още е висока, тъй като не е ясно колко бързо тези ваксини ще бъдат широко достъпни. Може да има и трайни щети от кризата, ако съкращаването на работни места се увеличи и голям брой компании фалират.

Заетостта в еврозоната спадна с 2,3% на годишна база през третото тримесечие, въпреки силното възстановяване на икономическата активност.

БВП в 19-членната евро зона нараства с ревизираните 12,5% през периода юли-септември в сравнение с предходните три месеца, показва доклад на Евростат, като частното потребление и износът допринасят с повече от 7 процентни пункта.

Икономиката вероятно ще се свие отново през четвъртото тримесечие поради новите ограничения на коронавируса. Европейската централна банка е готова да засили спешния си паричен стимул тази седмица, за да гарантира, че компаниите и домакинствата получават необходимата подкрепа.