Меркел: Германия може да продължи да харчи големи суми заради пандемията

Германският канцлер не очаква бърз край на коронавируса

13:54 | 5 декември 2020
Обновен: 13:54 | 5 декември 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия може да продължи да харчи „големи суми“ през следващата година, за да се бори с икономическите последици от пандемията, заяви канцлерът Ангела Меркел, докато парламентът на страната се готви да гласува федералния бюджет следващата седмица, съобщава Bloomberg.

„Успяхме да разпределим големи суми през 2020 г. и ще можем да го направим и през 2021 г., защото добре управлявахме финансите си през последните години“, каза Меркел. Тя подчерта способността на Германия да избягва натрупването на нови заеми, както и факта, че страната е най-малко задлъжнялата държава в Г-7.

Меркел защити финансираните от дълга стимулиращи мерки, предприети от нейното правителство тази година, заявявайки, че цената на бездействието би била далеч по-висока, тъй като компаниите биха фалирали, а милиони работни места щяха да бъдат загубени.

„Разбира се, не можем да поддържаме това ниво на подкрепа завинаги и също така е ясно, че ще трябва да се справим с този изключителен дълг от 2023 г.“, каза Меркел в седмичния си подкаст. По думите й вече се виждат огромните бюджетни предизвикателства за следващите години.

Канцлерът заяви, че се надява скоро да бъде налице една или повече възможности за ваксинации, но охлади очакванията за бърз край на коронавируса.

„Това няма да е въпрос само на няколко месеца, нека бъдем реалисти“, каза тя.