Меркел се притеснява за достъпа до ваксини на по-бедните страни

Френският президент Еманюел Макрон също призова лидерите на Г-20 да подкрепят по-бедните нации

13:00 | 23 ноември 2020
Обновен: 17:26 | 23 ноември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел изрази загриженост относно най-бедните в света и техния достъп до ваксините срещу Covid-19. Това се случи по време на среща на върха на Г-20, на която лидерите обещаха тяхното справедливо разпределение, пише BBC. 

Меркел предупреди, че напредъкът е бавен, като каза, че ще повдигне въпроса пред глобалния алианс за ваксини GAVI.

„Ще разговаряме с GAVI за това кога ще започнат преговорите, защото донякъде се притеснявам, че все още не е направено нищо по въпроса“, каза тя.

Домакин на срещата на върха на водещите световни икономически сили беше Саудитска Арабия. Поради пандемията срещите се провеждаха онлайн. По време на конференцията най-богатите държави в света обещаха да подкрепят бедните страни, чиито икономики са силно пострадали от кризата, но предоставиха малко подробности за това до какви разходи ще доведе това.

Френският президент Еманюел Макрон също призова лидерите на Г-20 да подкрепят по-бедните нации, като даряват дози от ваксините, създават индустриални партньорства и дори споделят интелектуална собственост.

„Ние няма да пощадим усилия, за да осигурим техния справедлив достъп за всички хора“, заяви групата в заключителното си съобщение.

Държавите от Г-20 също се ангажираха да се заемат с незабавното финансиране, необходимо за подпомагане на производството и справедливото разпространение на ваксини Covid-19, както и за лечение на вируса и тестове.

Но председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е „необходимо повече финансиране“, за да се запълни празнина от 4,5 млрд. долара в т.нар. ACT (The Access to COVID-19 Tools) – механизъм, ръководен от Световната здравна организация, който има за цел да осигури достъп до тестове, лечения и ваксини за всички.

Вирусът е заразил близо 60 милиона души по света, откакто се появи в Китай през декември миналата година, а живота си загубиха почти 1,4 милиона.