Дебютните петгодишни зелени облигации на Германия се сблъскаха със слаб интерес

Критиците казват, че зеленият етикет на страната е подвеждащ, тъй като набира нов екологичен дълг за финансиране на стари федерални разходи

15:02 | 4 ноември 2020
Обновен: 15:02 | 4 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Втория опит на Германия с емитирането на зеления дълг получи изненадващо хладно посрещане от инвеститорите, предава Bloomberg.

Страната набра 4,6 милиарда евро (5,4 милиарда долара) от дебютния търг на петгодишни зелени облигации, но търсенето надхвърли само 1,29 пъти предлаганата сума. Това е по-ниско от процента на свръхподписване за последната продажба на конвенционален петгодишен дълг и беше далеч от почти рекордното търсене, наблюдавано в първата германска емисия на 10-годишни зелени ценни книжа.

Слабият резултат идва и в момент на повишено наддаване за активи убежища, предвид несигурността относно резултата от изборите в САЩ. Критиците казват, че зеленият етикет на Германия е подвеждащ, тъй като набира нов екологичен дълг за финансиране на стари федерални разходи.

„Вместо да се обозначават разходите със задна дата, на финансовия пазар за защита на климата трябва да се събират нови пари“, каза Свен-Кристиан Киндлер, депутат от партията на Зелените в долната камара на Германия. По неговите думи простото етикетиране на облигациите като зелени, без да се харчи дори едно евро повече за опазване на климата, е само „пране на зелено“.

Практиката за „пране на зелено“, когато ползата от инвестицията за околната среда се преувеличава или представя погрешно, е в центъра на вниманието, тъй като апетитът за стратегии, които отчитат екологични и социални каузи нараства. Европейският съюз, където се базират по-голямата част от ESG активите на света, засилва контрола си върху индустрията - принуждавайки мениджърите на активи да разкриват до каква степен техните инвестиции участват в увреждането на околната среда.

Говорител на германското финансово министерство заяви пред Bloomberg News, че федералните зелени облигации „създават прозрачност“ около правителствените разходи за околната среда.

Различен подход

Емитирането на зелени облигации за финансиране на съществуващи проекти е разрешено съгласно съществуващите и доброволни насоки от Международната асоциация на капиталовите пазари. Други страни обаче са възприели различни подходи. Холандия и Франция например предвиждат само 50% от новите приходи от зелени облигации да бъдат предназначени за текущи или бъдещи разходи.

 „Прането на зелено“ се вижда като най-голямата пречка за устойчиво инвестиране. Загрижеността за този феномен обаче не намалява популярността на ESG инвестициите. Фондовете, фокусирани върху устойчивостта по света, са получили рекордните 81 милиарда долара през третото тримесечие, показва доклад на Morningstar.

„Добре е не само да финансираме нови проекти, но и да дадем повече прозрачност на това, което вече е финансирано“, каза пред журналисти през октомври Брам Бос, старши портфейлен мениджър в NN Investment Partners.