Германия ще определи квоти за жени в управителните съвети на компаниите

Според членове на кабинета това е важна стъпка към равенството на половете

16:11 | 21 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германските депутати заявиха, че жените ще имат повече право на глас при управлението на най-големите компании в страната, след като преговарящите в коалицията на канцлера Ангела Меркел постигнаха споразумение относно квотите в управителните съвети.

„Днес стигнахме до крайъгълен камък за равното участие на жените и мъжете на ръководни длъжности“, заяви Надин Шоен, член на коалицията на Меркел, цитиран от Bloomberg.

„Наличието на жени на решаващите контролни пунктове в големите компании ще гарантира, че жените ще се движат и по другите етажи на управление в бъдеще“.

Коалиционен комитет се съгласи късно в петък, че управителните съвети на регистрирани компании и фирми с над 2000 служители, в които синдикатите имат места в надзорния съвет, ще бъдат обект на квоти за пола. Компаниите с повече от три места в управителния съвет ще трябва да заделят едно на жена. Компании без жени членове на борда ще бъдат изправени пред санкции, освен ако не посочат основателна причина, каза Шоен.

„Повече жени в борда означава по-малко стъклени тавани и по-добри доходи и възможности за кариера за всички жени“, каза по имейл Катя Маст, заместник-шеф на групата на социалдемократите, коалиционен партньор на Меркел. „Тази стъпка е историческа“, добави тя.

Ръководителите на коалицията все още трябва да подпишат споразумението следващата седмица. Решение на кабинета ще бъде взето, след като министерствата изготвят законопроект и федералните щати и социалните партньори бъдат изслушани. Блокът на Меркел и Германска социалдемократическа партия се споразумяха за подобрения в закона за жените на ръководни длъжности в тяхното коалиционно споразумение след федералните избори през 2017 г.

„Квотата за жени за членове на борда в по-големи компании е важна стъпка по пътя към равенство и равни възможности в Германия“, каза Марсел Фрацчер, ръководител на базирания в Берлин икономически институт DIW, пред Handelsblatt.

„Компаниите също ще се възползват от това в крайна сметка, защото много изследвания показват, че разнообразните на членове на бордове могат да бъдат по-успешни, особено при напредването на важната трансформация на германската икономика“.