Коронавирусът унищожи работни места, но създаде и нови предприемачи

Все повече хора се ориентират към свободни професии, залагайки на собствена креативност

21:32 | 20 ноември 2020
Преводач: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Голяма част от хората загубиха работата си поради пандемията. За да се справят в тази ситуация и да се напаснат с новата реалност, все повече от тях се превръщат в предприемачи, създавайки малки фирми. Често те са в сферата на пътуващи фризьори, лични треньори в дома, дизайнери на бутикови маски и готвачи, пише The Wall Street Journal. 

Много от новите предприемачи преди това са работили в салони, фитнес зали и ресторанти, но са останали безработни след въведените мерки през пролетта, които се отразиха пряко върху икономиката. Оттогава тя се възстановява поетапно, като някои американци процъфтяват, докато много други продължават да се борят с трудностите. Част от хората предприемат стъпки към възстановяване на доходите си, които включват използването на собствена изобретателност.

„Колкото и ужасна да е пандемията, колкото и зле да е засегнала толкова много хора, тя е подтикнала част от тях да измислят нови идеи, продукти и услуги“,

каза Стивън Хамилтън, икономист от университета Джордж Вашингтон.

Тази нововъзникваща група предприемачи е навлязла в широк спектър от услуги, включително в хранителния, козметичния и здравния сектор. Всички те имат обща цел: да намерят начин да се свържат с онези в горните пластове на икономиката, които са успели да се възстановят по-бързо или са били от късметлиите, които не са понижили доходите си.

В наши дни в някои отношения вече е по-лесно да се започне нов малък бизнес – хората могат да рекламират продуктите си чрез социалните мрежи и да използват платформи за онлайн продажби като Etsy Inc. и Shopify Inc., за да се свържат с клиентите. От Etsy заявиха например, че приходите от третото тримесечие са се удвоили в сравнение с година по-рано, отчасти поради скока в продажбите на ръчно изработени маски за лице.

Някои икономисти казват, че професии като личен треньор или други, които използват онлайн платформите, се приспособяват към това, което може да е трайна промяна в начина, по който хората пазаруват, печелят и се социализират.

„Работещата хипотеза е, че хората осъзнават, че новата норма ще се различава от старата“, каза Джон Халтивангер, икономист от Университета в Мериленд. Новите предприемачи „се занимават с дейност, свързана с тази нова структура“, каза той.

Самостоятелната заетост отдавна е характерна черта на пазара на труда в САЩ. В края на 40-те години почти всеки пети американец сам си изкарва прехраната, включително много дребни фермери. Този дял намаля с консолидацията на фермите и други промени, но се стабилизира през 2000 г.

Интересът към фрийланс също се е разширил по време на пандемията. Базираната в Израел фирма Fiverr International Ltd., която свързва фрийлансъри и клиенти, заяви, че новите регистрации за професии на свободна практика в САЩ са нараснали с 48% на годишна база през тримесечието от юли до септември. Фрийлансърите, с които се работи, предоставят услуги като графичен дизайн, дигитален маркетинг, копирайтинг и компютърно програмиране. От Fiverr обявиха също, че отчитат по-добри доходи средно през 2020 г., отколкото през предишните години.

В окръг Ривърсайд, Калифорния, една част от хората са се ориентирали към професията „готвачи на свободна практика“, като се възползват от държавния закон от 2018 г., който позволява на хората да готвят и продават храна от домовете си.

Освен предимствата обаче, новите предприемачи са изправени и пред много предизвикателства, които включват липса на достъп до осигурено от работодателя здравно осигуряване, обезщетение на работниците, платен отпуск по болест и право на осигуряване за безработица.