Какво трябва да знаем, преди да създадем стартъп?

Отговорът може да разберете от подкаста на Bloomberg TV Bulgaria "Бизнес среща"

11:43 | 19 ноември 2020
Обновен: 12:03 | 19 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

 

Преди да стартира бизнес, предприемачът трябва да си отговори на въпросите каква е цялата идея; как ще се сформира екипът; да си направи план с всички експерти и валидации, които са необходими. Той трябва да си отговори и на въпроса защо се захваща с тази дейност. Това посочиха Елина Желева, launchlabs Sofia, и Макс Гурвиц, управляващ съдружник във „Витоша венчър партнърс“, в подкаста “Бизнес среща” с водещ Таня Кръстева.

“В предприемачеството има много моменти, в които не успяваш и толкова много моменти, в които почти успяваш, че емоционалната крива е много сериозна”, посочи Желева.

“За да издържиш като предприемач, да насърчаваш екипа и всички хора, с които работиш, трябва да вярваш в това, което правиш и да знаеш защо то е важно за теб”.

Според експертите създаването на бизнес с партньор е по-добра идея, отколкото предприемачът да пристъпи към тази стъпка сам. Те отбелязаха, че все пак екипът на компанията в началото ѝ не трябва да е твърде голям - между трима и шестима души.

Гурвиц коментира и темата за валидирането на идеята. Той посочи, че за целта е необходимо яснота, че хората имат нужда от дадена функция или продукт и са готови да плащат за това.

“Колкото може повече грешки трябва да се направят по-бързо, за да се стигне до по-правилен, устойчив и стабилен резултат”, заяви експертът.

Целия разговор може да чуете в записа.