Петролът поевтинява под 45 долара за барел заради липсата на консенсус в ОПЕК за производството

Сега размерът на съкращенията ще зависи от заседанията на производителите в понеделник и вторник

08:50 | 30 ноември 2020
Обновен: 09:39 | 30 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтинява под 45 долара за барел в понеделник сутринта заради липсата на консенсус за отлагане на увеличаване на производството на петрол от януари, 

Група от министри на страните от ОПЕК + не можа да постигне споразумение дали да отложи увеличаването на добива на петрол през януари, оставяйки въпроса нерешен преди пълното заседание на картела и неговите съюзници в понеделник, предава Bloomberg.

Повечето участници в неформална онлайн дискусия в неделя вечерта подкрепиха запазването на производствените ограничения на текущите им нива през първото тримесечие. И все пак, докато руският вицепремиер Александър Новак се обяви за отлагане на увеличението на доставките, което понастоящем е планирано да се случи през новата година, Обединените арабски емирства и Казахстан бяха против.

Ако споразумението не бъде ревизирано тази седмица, страните ще рестартират добив на около 1,9 милиона барела на ден, което потенциално ще тласне глобалния пазар обратно към излишък и ще подкопае скорошния скок на цените на суровината.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, мрежа от 23 държави, която изпомпва повече от половината суров петрол в света, направи огромни съкращения на производството в началото на пандемията, за да компенсира историческия срив в търсенето на горива. Алиансът е планирал да облекчи някои от тези ограничения в началото на 2021 г. в очакване на глобално икономическо възстановяване.

Разговори в последната минута

Саудитска Арабия и Русия свикаха малка група от страни от ОПЕК + за разговори в последния момент този уикенд, в очевидно усилие да постигнат консенсус, преди да вземат окончателно решение на конференция, насрочена за понеделник и вторник. Въпреки липсата на споразумение досега, преговорите през следващите дни все още могат да доведат до сделка.

Има многобройни сигнали, че картелът е склонен на забавяне. Миналата седмица алжирският енергиен министър Абделмаджид Атар - който тази година е ротационен председател на ОПЕК - заяви пред Bloomberg News, че групата трябва да остане предпазлива, тъй като скокът на цените на петрола над 45 долара за барел в Ню Йорк тази седмица може да се окаже крехък. Техническите експерти на ОПЕК също взеха предвид данните, които сочат към риск от нов излишък на петрол, ако увеличението на производството продължи.

Преди този уикенд очевидно мнозинство от наблюдателите на ОПЕК + очакваха групата да продължи да изпомпва на настоящите нива още няколко месеца поради продължаващата несигурност относно силата на търсенето. Решението обаче беше помрачено от недоволство от страна на Ирак и Нигерия и частни разногласия с ОАЕ.

„Както обикновено, всичко ще зависи от срещите при затворени врати в понеделник и вторник“, каза Хари Чилингюрян, ръководител на стратегията за стокови пазари в BNP Paribas SA. По думите му саудитският министър на енергетиката Абдулазиз бин Салман ще бъде начело на запазването на груповото сближаване, за да постигне в крайна сметка така очакваното забавяне на увеличението в добива.