ОПЕК+ призова за свикване на извънредни преговори

Неформалната конференция между Русия, Саудитска Арабия, Алжир, Казахстан, Нигерия и ОАЕ ще се състои два дни преди ключовото решение на картела

15:40 | 27 ноември 2020
Обновен: 15:40 | 27 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия и Русия призоваха страните членки широкия алианс ОПЕК+ да вземат участие в утрешни преговори в последния момент, точно преди да се вземе ключовото решение по отлагане увеличаването на производството през януари, предава Bloomberg

Яркото мнозинство от наблюдателите на ОПЕК + и анализаторите на петролните пазари очаква групата да задържи сегашните нива на ограниченията с още няколко месеца поради продължителната несигурност, налице при търсенето на черно злато. Решението обаче по никакъв начин не е сигурно на фона на публични жалби и критики от  Ирак и Нигерия, както и вътрешни разногласия от страна на Обединените арабски емирства.

„Техническата основа е поставена, за да може ОПЕК+ да отложи постепенното намаляване на своите производствени съкращения“, коментира Хари Чилингюрян, ръководител на стратегическия отдел по стокови пазари към BNP Paribas. „Сега трябва да се изгради и политическата основа.“

Двамата водещи членове на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, руският вицепремиер Александър Новак и министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман, са поискали неформална видеоконференция със своите колеги от Съвместния министерски комитет за наблюдение (JMMC), който включва Алжир, Казахстан, Ирак, Нигерия и ОАЕ, гласи информация в писмо, видяно от Bloomberg.

Непланираната среща идва само два дни преди пълно министерско заседание на ОПЕК, планирано за 30 ноември, преди съюзниците от по-широкия картел да се присъединят към преговорите на 1 декември. JMMC се срещна онлайн преди десет дни, но заседанието приключи без никакви препоръки за отлагане на януарските увеличения на предлагането.

Широкият алианс от 23 държави, известен като ОПЕК+, въведе огромни съкращения на производството по време на първата вълна на пандемията, за да компенсира историческия срив в търсенето на черното злато. Алиансът е планирал да облекчи някои от ограниченията в началото на 2021 г., паралелно с очакваното глобално икономическо възстановяване, съживявайки около 1,9 милиона барела на ден спряна продукция.

Възраждащият се вирус

На фона на неотдавнашното възраждане на вируса, който задейства нови локдауни и затъмнни перспективите за търсенето в началото на следващата година, ОПЕК+ сигнализира, че може да отложи следващото планирано увеличение.

В четвъртък алжирският енергиен министър Абделмаджид Атар, който тази година е ротационен председател на ОПЕК, заяви пред Bloomberg News, че алиансът трябва да остане предпазлив, тъй като скокът на цените на петрола до над 45 долара за барел в Ню Йорк тази седмица може да се окаже крехък.

На отделно заседание на комисия на техническите експерти към ОПЕК бяха разгледани данни, които предполагат за нарастващ риск от нов излишък на петрол в началото на следващата година, ако картелът и съюзниците му решат да продължат с увеличаването на производството.