Ирак разкритикува ОПЕК дни преди ключовата среща на алианса

Вицепремиерът и финансов министър на Ирак нападна петролния картел заради "универсалния" му подход при вземането на решения

18:07 | 25 ноември 2020
Обновен: 18:22 | 25 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вицепремиерът на Ирак разкритикува ОПЕК само няколко дни преди петролният картел да вземе решаващо решение дали да увеличи производството, съобщава Bloomberg

ОПЕК трябва да вземе предвид вътрешните икономически и политически условия на страните членки при вземането на решения за производствените квоти, вместо да се възприема „универсален подход“, коментира Али Алауи, министър на финансите и вицепремиер на Ирак.

„Достигнахме границата на нашите способности и желание да приемем политика, която е подходяща за всички“, заяви Али тази седмица по време на виртуална конференция, организирана от британския мозъчен тръст Chatham House. „Подходът трябва да бъде по-нюансиран и трябва да е свързан с доходите на глава от населението и наличието на суверенни фондове, нито едно от които не е взето предвид."

Докато Алауи заяви, че не говори от името на ираското министерство на петрола, което взема решения по въпросите, свързани с ОПЕК, неговите коментари са поредната проява на вътрешните разцепления в картела преди следващото му заседание на 30 ноември. Длъжностни лица от Обединените арабски емирства са заявили на закрити врати, че преценяват ползите от напускането на ОПЕК, докато Нигерия се опита да изключи някои петролни блендове от квотата си.

Ирак, най-големият производител в алианса след Саудитска Арабия, е в процес на възстановяване след предизвикания от коронавирус колапс на цените на черното злато. Докато всички членове понесоха поражения, Ирак се намира на най-лошото място, тъй като правителството се бори да плаща заплати на учители и държавни служители, а улиците са разтърсени от протестиращи..

ОПЕК+, съюз между Организацията на страните износителки на петрол и други като Русия, ще се срещне един ден по-късно - на 1 декември. По-широкият алианс се съгласи през април, в разгара на пандемията, да намали добива на суров петрол с почти 10 милиона барела дневно. ОПЕК наложи квоти на 10 от своите 13 членове, освобождавайки Иран, Либия и Венецуела поради техните икономически и политически сътресения.

ОПЕК+ облекчи някои от тези ограничения през август. Целта му беше да редуцира съкращенията с 2 милиона барела дневно в началото на януари, но подновените локдауни в големите икономики, включително САЩ и Европа, принудиха някои членове да настояват за забавяне.

Цената на сорта Брент се е увеличила с над 150% от началото на април, но все още е с около 26% по-ниска тази година спрямо предходната  - около 48,50 долара за барел.

Ирак вече неколкократно наруши квотата си, предизвиквайки остри възражения на фактическия лидер на ОПЕК - Саудитска Арабия. Ирак обеща да компенсира свръхпроизводството си. Тази седмица, с безпрецедентен ход, Ирак поиска предварително плащане от около 2 милиарда долара в замяна на дългосрочен договор за доставка на суров петрол.