Може ли да се срути къщата от карти на ОПЕК?

ОАЕ изразява все по-голямо недоволство от действията на картела

10:50 | 22 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Не всичко е наред в къщичката на ОПЕК. Докато министрите на петрола на картела се подготвят да се срещнат след малко повече от седмица, за да вземат решение за следващата стъпка в плановете за производство, служители в Обединените арабски емирства, обикновено лоялен саудитски съюзник, се съмняват частно в ползите от участието и може дори да обмислят дали да напуснат Организацията на страните износители на петрол, предава Bloomberg.

Съмненията, изтекли в пресата в сряда, може да не са нищо повече от опит да се накара групата производители да преразгледа квотата на страната от Персийския залив. Ако е така, изглежда малко вероятно, че усилието ще успее. По-лошото е, че страната рискува възпрепятства дискусиите за това как производителите трябва да реагират на противоречивия натиск от положителните новини за ваксините срещу коронавируса и отрицателното въздействие на възобновените ограничения за блокади срещу заразата върху пътуванията и икономическата активност.

Въпросите за бъдещето на ОАЕ в ОПЕК, дори ако те са само предварителни вътрешни обсъждания, идват в неудобно време за групата и нейните съюзници от ОПЕК+. Появява се напрежение относно това какво да се направи по отношение на крайните цели за добив, които трябва да бъдат облекчени от началото на следващата година.

Отговорът изглежда очевиден. Малко вероятно е ваксините срещу Covid-19 скоро да повлияят на търсенето на петрол. Междувременно Либия, член на ОПЕК, която скоро излезе от оковите на гражданската война, добавя около 1 милион барела на ден  доставка за броени седмици. В резултат на това се очаква съюзът ОПЕК+ да удължи настоящите съкращения на производството с още три до шест месеца.

Но не всички страни спазват ангажиментите си. Така че ОАЕ, които вече прилагат съкращенията, казват, че не трябва да се взема конкретно решение, докато всички членове не изпълнят напълно договорените си квоти.

Съответствие с договорките на ОПЕК+

Данните, представени на заседанието на Съвместния министерски комитет за наблюдение от миналата седмица, който контролира сделката за продукция на ОПЕК+, показват, че по-малко от половината от подписалите го страни са изпълнили поетите ангажименти.

Докато „свръхпроизводителите“ като Ирак, Нигерия и самите ОАЕ са подложени на силен натиск от фактическия лидер на ОПЕК Саудитска Арабия да компенсират с по-големи „намаления за обезщетение“, една държава остава видимо извън критиките въпреки неспазването на договореностите. Това  е Русия.

Отдавна считани за най-надеждния съюзник на саудитците в ОПЕК, лесно е да се разбере защо ОАЕ имат проблем с това очевидно фаворизиране на Русия. Изглежда ОАЕ се чувстват огорчени, че правят по-дълбоки съкращения от всички останали.

Без съкращения

Преразглеждането на целта на ОАЕ би отворило кутията на Пандора. Ирак също иска специално отношение заради скъпата си битка срещу така наречената Ислямска държава. Нигерия иска прекласифициране на част от суровина, за да не бъде включвана в квотата й. Вслушване в претенциите на всички би породило бързо разваляне на цялата сделка на ОПЕК+.

Малко вероятно е, но не и невъзможно ОАЕ да реши да напусне ОПЕК. Други са го правили - някои многократно - и страната няма моралните белезници на член-основател на групата. Политическите и икономическите залози обаче биха били високи. Подобен ход би унищожил добрите отношения между ОАЕ и Саудитска Арабия, което може да се окаже скъпо.

Дори ако проблемът бъде заглушен, той напомня за неразбирателствата в групата производители преди решението, което ще определи хода на цените на петрола през следващите месеци.

Но ако ОАЕ поемат по свой път, други държави със сигурност биха ги последвали в прекратяването на производствените ограничения. Въздействието на допълнителни 1,6 милиона барела суров петрол от ОАЕ на ден може да не е катастрофално за цените на петрола, ако се добавят още 7 милиона барела от останалата част от групата и сривът на цените през март до малко под 20 долара за барел би изглеждал като слаб спад.