Най-голямата африканска икономика изпадна в рецесия заради намаления добив на петрол

Нигерия съкрати производството си, за да постигне пълно съответствие с изискванията на ОПЕК+

14:30 | 21 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата икономика в Африка е изпаднала в рецесия през третото тримесечие, след като производството й на петрол е спаднало до четиригодишно дъно, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на Нигерия се е свил с 3,6% на годишна база през трите месеца до септември, в сравнение със свиване от 6,1% през предходното тримесечие, заяви главният статистик на страната Йеми Кале в доклад, публикуван в Twitter.

Икономиката на

Икономиката на Нигерия се сви за второ поредно тримесечие. Графика: Bloomberg

Производството на петрол е спаднало до 1,67 милиона барела на ден от 1,81 милиона барела през предходните три месеца. Това е най-ниското ниво на продукцията от третото тримесечие на 2016 г. Най-големият производител на суров петрол в Африка е намалил производството, за да постигне пълно съответствие с квотите по последното споразумение на ОПЕК+.

Двойното въздействие на блокадата срещу коронавируса и спадът в цената на петрола засегнаха западноафриканската икономика по-силно от повечето на континента. Въпреки че суровият петрол допринася за под 10% за БВП на Нигерия, той представлява около 90% от валутните приходи и половината от държавните приходи.

Международният валутен фонд прогнозира, че нигерийският БВП ще се свие с 4,3% тази година, което е най-големият спад от близо четири десетилетия.