Победата на Байдън или Тръмп зависи от тези седем ключови щата*

Байдън има 264 електорални гласа от необходими 270, а Тръмп разполага с 214 гласа към четвъртък

19:23 | 5 ноември 2020
Обновен: 20:55 | 5 ноември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg
Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg

Изборната победа на кандидата на демократите Джо Байдън или на неговия съперник в лицето на Доналд Тръмп зависи от няколко щата, всеки от които има свои собствени правила за броенето на гласовете и предвещава оспорван резултат, съобщава Bloomberg.

Засега кандидатът на демократите Джо Байдън има по-добри шансове за спечелване на нужните 270 гласа от електоралната колегия. Той разполага с 264, а досегашният държавен глава републиканец Доналд Тръмп - с 214, пише Investor.bg. Данните и прогнозите в различните медии обаче се различават.

Аризона (11 гласа)

Към четвъртък Байдън води в Аризона пред Тръмп с над 68 хиляди гласа, сочат данни на Associated Press.

В момента всички погледи са насочени към окръг Марикопа, в който се намират 300 хиляди от оставащите общо 450 хиляди бюлетини за преброяване.

Представители на кампаниите и на Байдън, и на Тръмп изразиха увереност, че ще спечелят вота в щата.

Уисконсин (10 гласа)

По информация на AP, CNN и Fox News, която все още е неофициална, Байдън води в Уисконсин с 20535 гласа пред Тръмп при преброени всички бюлетини.

Кампанията на Тръмп смята да използва правото си да поиска повторно преброяване, тъй като разликата в подкрепата към него и тази към Байдън е под 1%, което позволява прибягването до подобен ход. Ако това се случи, процесът може да отнеме няколко дни.

Мичиган (16 гласа)

Байдън води в Мичиган с над 150 хиляди гласа - около 2,7 процентни пункта, при преброени около 94% от бюлетините, сочат данни на AP.

От кампанията на Тръмп заявиха по-рано, че ще поискат преустановяване на преброяването в щата, като посочиха, че не е предоставен достъп на нейни представители, за да следят процеса.

Невада (6 гласа)

Байдън има малка преднина от около осем хиляди гласа в Невада, като броенето на бюлетините продължава.

Адвокати на Тръмп планират да заведат дело с обвинение, че десет хиляди души, които вече не живеят в щата, са гласували там, съобщи по-рано Fox News.

Кампанията на Тръмп също има заведено дело, оспорващо начина на провеждане на изборите. Върховният съд на Невада отхвърли искането за спиране на преброяването на бюлетините заради липсата на доказателства за неправомерни действия. Делото обаче остава висящо.

Пенсилвания (20 гласа)

Тръмп има преднина пред Байдън с около 165 хиляди гласа към четвъртък в Пенсилвания, сочи информация на AP, като предстои да бъдат преброени стотици хиляди от гласовете по пощата. Досега Байдън печели 77% от гласовете по пощата, става ясно от данни на щата. 

Тръмп отдавна прогнозира без доказателства, че в Пенсилвания ще бъдат извършени масивни измами, особено във Филаделфия, чиито жители са традиционни застъпници на демократите.

Както се очакваше, Пенсилвания заема централно място на политическите и вече законови борби по отношение на резултата от изборите.

Джорджия (16 гласа)

Тръмп води пред Байдън с около 18 хиляди гласа в четвъртък в Джорджия, по данни на AP. В Окръг Фултън все още има около 3,6 хиляди бюлетини, които предстои да бъдат преброени.

Кампанията на Тръмп заведе дело в сряда, твърдейки, че окръг Чатъм неправилно брои бюлетини, получени след крайния срок на държавата.

Северна Каролина (15 гласа)

Тръмп води пред Байдън с около 77 хиляди гласа в Северна Каролина, става ясно от данни на AP към четвъртък.

Все още няма заведени големи дела в щата, като за получаването на финалните резултати може да отнеме още една седмица, но изглежда, че по всяка вероятност победата там ще е на Тръмп.

Информацията е актуализирана към 20.54 часа.