Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Прогнозите за изборите в САЩ не се сбъдват

Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, Бизнес старт, 04.11.2020

10:56 | 4 ноември 2020
Обновен: 11:36 | 4 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Решаващият фактор за изхода от вота на президентските избори в САЩ са гласовете по пощата. Докато Флорида разреши предварителното отваряне на пощенските пликове, за да се облекчи преброяването на гласовете, Пенсилвания го забрани. Просто светът трябва да се въоръжи с търпение. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова

"Всичките прогнози, които бяха направени от американските и световните медии не се сбъдват и това е нормално. Избирателната система в САЩ е толкова различна и странна за нас европейците, така че няма защо да се учудваме, че преднината на Байдън се оказа в разрез с реалността".

По думите на Милен Керемедчиев медиите в САЩ усилено са работили в полза на Байдън, като дори са били на моменти прекалено пристрастни.

"Twitter блокира в един момент публикации на NY Post в подкрепа на бившия вицепрезидент, което е безпрецедентно", поясни бившият заместник-министър на външните работи.

"Тръмп има конкретен план за спасяване на икономиката и го следва, докато Байдън залага на по-строгите мерки за справяне с коронакризата. Но без значение от победителя очаквам американската икономика да възстанови загубите си през следващата година, тъй като в момента тя се намира на много по-добро място спрямо икономиките в ЕС". 

Гостът прогнозира, че вторият локаунд ще удвои прогнозираното свиване от 5-7% в еврозоната, като Великобритания ще бъде още по-силно ударена поради Brexit.

"При триумф на Байдън неговата администрация ще бъде далеч по-предпазлива за търговско споразумение с Острова, което е от жизненоважна стойност за Лондон", коментира Керемедчиев. 

По отношение на терористичните нападения в Европа през последните дни Милен Керемедчиев заяви, че те са доказателство за съществуване на клетки, които умишлено се активизират в държави, които не са подготвени за подобни атаки.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.