Денят след изборите: Тръмп завежда дела, Байдън е уверен в преднината си*

Уисконсин, Джорджия, Пенсилвания, Мичиган и Филаделфия са сред ключовите щати, които остават нерешени

09:00 | 5 ноември 2020
Обновен: 11:07 | 5 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп и Джо Байдън заявиха, че водят в президентските избори в САЩ, въпреки че крайният резултат все още е неясен и двете страни се подготвят за съдебни действия, предава BBC

Кампанията на Тръмп започна съдебни действия във връзка с преброяването на гласовете в ключовите щати Уисконсин, Джорджия, Пенсилвания и Мичиган.

Според прогнозите на BBC  Байдън печели Мичиган. Американските медии прогнозират, че той е взел и Уисконсин. Прогнози за Пенсилвания все още няма.

Спечелването на тези три щати би довело до победа на Байдън.

Кандиндатът на демократите  все още се въздържа да обяви, че е спечелил, но заяви увереност, че е напът да победи републиканския си съперник.

Общата избирателна активност на изборите във вторник се очаква да бъде най-високата от 120 години насам - 66,9%, сочат данни на US Election Project.

Байдън е получил подкрепата на 70,5 милиона избиратели - най-много гласоподаватели за един кандидат в историята на САЩ. Тръмп получи 67,2 милиона гласа - с четири милиона повече спрямо  2016 г.

Какви са настроенията в президентските кампании?

В сряда следобед Байдън заяви пред репортери от Уилмингтън, Делауеър, че "когато преброяването приключи, ние вярваме, че ще бъдем победители."

Байдън коментира, че се чувства "много добре" по отношение на Пенсилвания, въпреки че кампанията на президента Тръмп обяви победа в щата.

Старши помощникът в предизборната кампания на Тръмп Джейсън Милър заяви, че "до края на тази седмица за цялата нация ще стане ясно, че президентът Тръмп и вицепрезидентът Пенс ще бъдат избирани за още четири години."

Горчивата изборна надпревара е доминирана от пандемията откоронавирус, която достигна нов рекорд от 103 000 случаи на заразени в САЩ през изминалото денонощие, гласи информация от Covid Tracking Project.

Може ли Тръмп все пак да спечели?

Байдън има предимство в надпреварата за натрупване на 270 гласа на Електоралния колеж, необходими за спечелването на Белия дом. Демократът притежава 253 гласа, докато републиканецът - 214 гласа (към 11:00 ч. българско време)

На изборите в САЩ избирателите решават състезания на щатско ниво вместо на национално.

Ако Тръмп загуби Уисконсин (10 гласа на Електоралния колеж), той трябва да спечели Джорджия (16 гласа), Северна Каролина (15), Пенсилвания (20) и Аризона (11) или Невада (6), за да надделее в надпредварата

Длъжностни лица в Джорджия заявиха, че ще продължат да броят цяла нощ, докато не приключат, но към полунощ местно време (07:00 ч. българско) те съобщиха, че все още има около 90 000 гласа за преброяване. По това време президентът Тръмп водеше в щата с около 31 000 гласа.

Аризона проследяваше актуализацията на гласуването около 08:00 ч.,но все още няма окончателни данни. Байдън води с около 80 000 гласа, като 85% от бюлетините са преброени. CBS определи щата като "вероятна" победа за демократа.

Актуализация на преброяването в Невада, където е най-малка разликата между кандидатите, не се очаква до 19:00 ч. българско време днес, докато във Филаделфия преброяването не се очаква да приключи до няколко дни.

Какви са съдебните претенции на Тръмп?

От кампанията на Тръмп заявиха, че президентът официално ще поиска повторно преброяване в Уисконсин, позовавайки се на "нередности в няколко от окръзите на щата".

Непълните резултати показват, че разликата между Тръмп и  Байдън в Уисконсин е по-малка от един процент, което позволява на кандидата да поиска повторно преброяване.

Кампанията на 45-ия президент също така заведе дело в Мичиган, за да спре да броенето там, с аргумент, че е отказан „достъп“ за наблюдение на отварянето на бюлетините и преброяването.

В Детройт, Мичиган, полицията беше извикана в сряда следобед, за да охранява вратите на съоръжението за преброяване на гласовете, тъй като протестиращи отвън настояха да влезат в сградата да наблюдават процеса. Според Detroit Free Press в сградата вече е имало около 200 души, които са наблюдавали гласуването.

Длъжностни лица бяха забелязани да прикриват прозорците на TCF Center, където бяха поставени таблици с пощенски бюлетини.

Кампанията на Тръмп също заведе два дела в Пенсилвания за спиране на преброяванията на гласове, "докато не се създаде значителна прозрачност".

Президентът има три пункта преднина в ключовия щат, но остават да бъдат преоброени хиляди гласове.

Тръмп заведе дело срещу Джорджия за спиране на преброяването на гласовете. Кампанията му заяви, че републикански наблюдател на процеса в южната част на щата е станал свидетел на незаконно добавяне на 53 задочни бюлетини към купчина гласове в окръг Чатъм.

Може ли някой от съдебните искове да достигнат до Върховния съд?

През ранните часове на изборния ден Тръмп заяви, че има измама във вота, но не представи доказателства.

„Ще отидем до Върховния съд на САЩ - искаме всички гласувания да спрат“

Гласуването вече към този момент е спряно - избирателните секции затвориха в деня на изборите, въпреки че все още е налице въпросът за закъснели бюлетини в Пенсилвания.

По думите на Матю Уейл, ръководител на Bipartisan Policy Research, Върховният съд няма никакви специални правомощия да спре процеса на законно преброяване."

Според Ричард Брифо, професор към правилния факултет на Columbia University, кампаниите могат да оспорват състезания в основните щати, но "въпреки това те трябва да представят солиден аргумент, който да поради конституционна загриженост, за да се стигне до Върховния съд."

"Няма стандартизиран процес за завеждане на изборни спорове пред Върховния съд. Това е много необичайно и би трябвало да включва много съществен проблем."

Пътят на

Пътят на изборните съдебни претенции до Върховния съд на САЩ. Графика: BBC

Ако изборният резултат бъде оспорен, това ще изисква юридическите екипи на кампаниите първо да оспорят резултата в щатските съдилища. Тогава щатските съдии ще трябва да се решат в полза на оспорването и да наредят преброяване, а съдиите от Върховния съд могат да бъдат помолени да отменят решението на по-нисшата инстация.

На някои места преизчисляването се задейства автоматично, ако разликите са достатъчно близки, като например Флорида по време на президентските избори през 2000 г. между Джордж Буш и Ал Гор.

Колко дълго може да се проточи целият процес?

Тъй като това е президентска надпревара, има ключови федерални и конституционни срокове за придвижване на процеса:

 - Отделните щати имат около пет седмици от 3 ноември, за да изберат своя кандидат. Този срок се нарича "безопасно пристанище" като тази година е до 8 декември.

- Ако щатите не са направили своя избор до тази дата, Конгресът може да постанови, че гласовете на техните електори няма да се броят в окончателния подбор.

- На 14 декември електорите се събират в съответните си щати, за да гласуват.

- Ако все още няма мажоритарен победител след 6 януари, тогава Конгресът определя резултата от наречените "условни президентски избори".

- Камарата на представителите избира президента, докато Сенатът потвърждава вицепрезидента. Да, това означава, че е възможно президент и вицепрезидент да бъдат от различни партии, но е малко вероятно управляващото дуо да бъде Байдън-Пенс.

- Всяка държавна делегация в Камарата получава право на един глас. Който спечели 26 делегации (26 гласа), е новият президент на САЩ.

Финалният краен срок

Независимо от всичко на 20 януари Конституцията гласи, че трябва да има нов президент на САЩ.

"По обяд на 20 януари трябва да се закълне следващият президент. Ако няма резултат, тогава влизаме в план за наследяване", коментира Матю Уейл ръководител на Bipartisan Policy Research. Според Матю е възможен сценарий, при който Камарата е в безизходица по отношение на президента, но Сенатът потвърждава избор си за вицепрезидент.

Ако Камарата не може да направи своя избор до деня на встъпването в длъжност, избраният от Сената вицепрезидент става президент.
Следващият по ред, ако няма вицепрезидент, е председателят на Камарата на представителите. Към този момент това е демократката Нанси Пелоси.

*Статията е актуализирана с последните електорални гласове за Джо Байдън