Урок от историята: Поскъпването на акциите в деня след изборите е предвестник на още ръстове

Анализ на Sundial Capital Research прогнозира, че през следващите три месеца S&P 500 може да се повиши с 4,4%

16:42 | 5 ноември 2020
Обновен: 16:42 | 5 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Историята предполага, че рали за американските акции в следизборният ден предвещава по-нататъшни ръстове през следващите три месеца.

Индексът S&P 500 нарасна с 2,2% в сряда, отчитайки най-доброто си дневно представяне след вота за президент на САЩ от 1932 г. насам, показват данните на Sundial Capital Research Средният ръст на бенчмарка през следващите три месеца е била 4,4%, посочва анализът на Sundial Capital.

„Добрата първоначална реакция след изборите беше много добър знак“, написа в бележка президентът Sundial Джейсън Гепферт, добавяйки, че това е първият път, когато S&P 500 се е повишил с над 1,5% както в деня на, така и в деня след изборите.

Резултатът от изборите все още не е определен. Демократичният кандидат Джо Байдън е на ръба да победи президента Доналд Тръмп, чийто екип започна обжалване на част от преброяванията. Изглежда, че Сенатът ще остане под контрола на републиканците, което ще намали възможността за нови политически стъпки като огромен стимул, но също така има и по-малка вероятност от повишаване на данъците или повече регулиране - резултат, на който някои инвеститори гледат положително.

„Ако сценарият на Байдън за разделен конгрес се реализира, пазарите трябва да бъдат щастливи“, каза Ести Дуек, ръководител на глобалната пазарна стратегия в Natixis Investment Managers. Според него тогава няма да бъде предоставен най-големия фискален пакет, но също така няма да има и данъчни повишения.

Докато екстраполирането на много от краткосрочните възвръщаемости към дългосрочните е „винаги съмнително“, силната положителна корелация между представянето на S&P 500 в деня след изборите и допълнителни ръстове или понижение през следващите три месеца „трябва да даде малко утеха на биковете, казва Гепферт.