Moody’s понижи кредитния рейтинг на Великобритания

Ноември може да се окаже особено тежък месец за британската лира

17:14 | 17 октомври 2020
Обновен: 17:16 | 17 октомври 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Американската рейтингова агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на Великобритания с един пункт с оглед на продължаващите разногласия относно Brexit и кризата с коронавируса, съобщава Investor.bg, като се позовава на Handelsblatt.

Moody’s намали оценката си до ниво Аа3 – еквивалент на АА- при S&P Global. От агенцията посочват, че растежът на британската икономика ще бъде „значително по-слаб“, отколкото се смяташе по-рано, тъй като страната изпитва затруднения още преди пандемията да я връхлети.

Moody’s също така подчертава „отслабването на институциите и управлението на Великобритания“.

„Въпреки че все още е високо, качеството на законодателните и изпълнителните институции на Обединеното кралство намалява през последните години“, изтъкват от агенцията.

Сара Карлсън, анализатор в Moody’s, заяви, че шокът, предизвикан от коронавируса, е създал нов и значителен натиск върху британската икономика.

В преговорите с Европейския съюз (ЕС) Кралството продължава да заплашва Брюксел с оттегляне без постигане на сделка относно търговията. Според Moody’s подобен развой би довел до налагане на мита и други подобни търговски бариери. Агенцията смята, че изгледите за постигане на търговска сделка не са особено оптимистични. Много британски компании очакват големи икономически загуби.

За трейдърите, търгуващи с британски лири, които вече станаха свидетели на над четири години разговори за Brexit, всичко, извън ясно споразумение преди началото на ноември, би било просто разсейване, пише Bloomberg.

Анализаторите посочват, че за да може и двете страни да се подготвят за новите търговски условия до 2021 г., те трябва да са ясни поне в общи линии до началото на следващия месец.

“Два месеца са абсолютният изискван минимум за озаконяване на споразумение, ако има такова”, посочва Адам Кол от RBC Europe. “Това означава, че в началото на ноември е реалният краен срок”, отбелязва той.

Паундът не

Паундът не намира ясна посока на фона на трусовете в преговорите за Brexit. Графика: Bloomberg 

Трейдърите не бяха особено разтревожени в петък, след като премиерът Борис Джонсън обяви, че Великобритания се готви да напусне преговорите без споразумение. Според Лий Хардман от MUFG изказването на Джонсън е било чисто политическа позиция. Валутата приключи търговската сесия в петък на ниво от 1,29 долара за паунд.

Без паника

Тейдърите вече свикнаха да филтрират политическия шум след годините на преговори, които не доведоха до резултати при отминаването на един или друг краен срок. Този път влиянието на преговорите върху пазара е комбинирано и с отражението на коронакризата.

Пандемията повиши до рекорд броя на безработните във Великобритания и доведе до най-тежката рецесия от над век насам. Английската централна банка вече понижи основните лихви до исторически ниски нива, а валутните пазари залагат на предстоящи нови съкращения.

Финализирането

Джоснън заяви, че страната се подготвя за сделка с ЕС в австралийски тип, което по същество значи “твърд” Brexit. Компаниите в Кралството ще търгуват с тези от страните в блока според условията на Световната търговска организация в повечето сфери, което ще значи завръщането на митата върху стоките, но с известни облекчения за някои регулаторни бариери.

Главният преговарящ от страна на Кралството Дейвид Фрост и неговия колега от ЕС Мишел Барние ще разговарят в началото на следващата седмица. Външният министър на Ирландия Саймън Ковни предупреди миналата седмица, че при навлизането на преговорите в ноември двете страни ще изчерпат времето си за постигане на споразумение.

“Паундът наистина просто изчаква, за да се задвижи в случай на сделка и в случай на липса на такава, а аз бих се разтревожил, ако няма споразумение до края на ноември”, коментира Микаел Олай Милхой, анализатор в Danske Bank. “Въпреки че президентските избори в САЩ ще доведат до волатилност за всички валути, ноември ще е особено тежък за британската лира”, добавя той.