Блъфът на Джонсън успя - ЕС засилва преговорите след заплахата на британския премиер

Екип от преговарящи от страна на Брюксел ще пристигне в Лондон следващата седмица, за да предотврати "твърдия" Brexit

16:35 | 16 октомври 2020
Обновен: 16:48 | 16 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз ще продължат следващата седмица, дори след като британският премиер Борис Джонсън заяви, че по негово мнение търговска сделка сега е малко вероятна, предава Bloomberg

Премиерът обяви подготовката на Великобритания да напусне единния пазар и митническия съюз на блока в края на годината без търговско споразумение.
Джонсън обвини блока за отказа на 27-те да „преговарят сериозно“ през последните месеци, но остави вратата отворена за по-нататъшни разговори. Британският премиер добави още, че винаги ще приветства преговарящите от ЕС, само ако дойдат в Лондон с „фундаментална промяна в подхода си“.

Ключови развития:

 - Главните преговарящи Дейвид Фрост и Мишел Барние ще проведат разговори днес (петък, 16 октомври);
 - Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че екипът на ЕС ще посети Лондон следващата седмица с цел да се засилят преговорите;
 - Паундът влизаше и излизаше от зелена територия по време на предборсовата търговия, като към 16:10 ч. българско време британската валута се разменя за 1,288 долара.

Меркел заяви, че "времето е от съществено значение"

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС ще продължи да търси споразумение.

„От взаимен интерес е да имаме споразумение, но, разбира се, трябва да сме подготвени за всички сценарии“, каза тя след среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел. „За нас от страна на Европейския съвет, преговорите, които ще продължат през следващите дни, са от съществено значение".

Великобритания все още не се е съгласила да проведе преговори

ЕС предполага, че преговорите ще продължат в Лондон в понеделник, както беше планирано. Но британската страна все още не се е съгласила на подобни срещи и това ще се случи само ако преговарящите от страна на 27-те са готови да започнат да работят по правен текст и да направят някои компромиси, гласи информация на запознато лице.

Британската федерация за храни и напитки посочи, че Великобритания навлиза в  „опасна територия"

„Изявлението на министър-председателя сигнализира, че се насочваме към много опасна територия“, заяви Ян Райт, изпълнителен директор на Федерацията за храни и напитки. „Нуждаем се лидерите и от двете страни да намерят начин за излизане от сегашната безизходица, за бъдат продължени преговорите.

"Без търговска сделка храната и напитките, внесени от единния пазар, ще бъдат изправени пред средно 18-процентови мита, което ще доведе до ръст на цените", коментира Райт.

Фон дер Лайен обяви, че екипът от преговарящи ще пристигне в Лондон през следващата седмица

Преговарящите от блока ще пътуват до Лондон следващата седмица, за да „засилят“ дискусиите си с Великобритания, написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Twitter

Какво представлява търговска сделка по подобие на тази с Австралия? 

Австралийски Brexit по същество е ребрандиран „твърд“ Brexit. Фирмите ще търгуват по правила, дефинирани от Световната търговска организация в повечето области - с мита върху стоките, но и ще има споразумение за намаляване на някои регулаторни бариери.

Налагането на мита означава, че британските износители губят конкурентоспособност на най-големия си пазар, тъй като Остовът генерира над 40-процентен дял от износа си в страните от ЕС. Британските потребители ще бъдат изправени пред по-високи цени на стоките в магазините. Този инфлационен удар би могъл да се засили, ако инвеститорите започнат да продадават британската лира, оказвайки допълнителено увеличение на цената на вносните стоки

В анализ, публикуван по-рано тази седмица, Bloomberg Economics прогнозира, че липсата на сделка може да доведе до краткосрочен шок за британската икономика от около 1,5% от британския БВП - около 300 милиарда лири (388 милиарда долара). Това би имало и  дългосрочно отражение, като ще удари спирачката на потенциалния растеж на икономиката на Обединеното кралство.

Главните преговарящи ще проведат разговори днес

Главният преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост и неговият колега от ЕС Мишел Барние ще проведат допълнителни дискусии в петък следобед, твърди европейски дипломат, запознат с въпроса.