Великобритания се подготвя за "твърд" Brexit

Британският премиер поясни, че ще привества преговарящите от страна на ЕС в Лондон, но ако дойдат само с фундаментална промяна в подхода си

15:07 | 16 октомври 2020
Обновен: 15:08 | 16 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания е започнала подготовка да напусне единния пазар и митническия съюз на Европейския съюз без  споразумение за свободна търговия, обвинявайки 27-те за отказа им да предложат достатъчно добри условия, съобщава Bloomberg.

Британският премиер посочи, че винаги би приветствал преговарящите от ЕС, ако лидерите на блока дойдат във Великобритания с „фундаментална промяна в подхода си “.

Миналият месец Борис Джонсън постави краен срок до 15 октомври за постигне на цялостно споразумение или поне отчасти, заявявайки, че няма смисъл да продължават разговорите след тази седмица, при положение че не е постигнат значителен напредък.

Ключови развития:

- Външният министър Доминик Рааб заяви, че Великобритания е "изненадана и разочарована" от отношението на ЕС;

- Длъжностни лица предупреждават, че рискът от излизане на Великобритания се е увеличил поради лошата атмосфера в преговорите;

- Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че и ЕС също трябва да "направи компромис", за да се постигне сделка.

Джонсън заяви на ЕС: „Елате при нас“ 

Премиерът Борис Джонсън заяви по-рано днес, че Великобритания се подготвя да се отдели от единния пазар и митническия съюз на ЕС без търговско споразумение. „Освен ако няма фундаментална промяна в подхода, Лондон ще тръгне по пътя на австралийското споразумение, тъй като блокът красноречиво отвхърли предложението сделка, по подобие на тази с Канада“, заяви Джонсън в телевизионно обръщение. С други думи, ако бъде постигнато бъдещо споразумение, то няма да бъде всеобхватно.

Помолен да уточни дали от британска страна е било съкратено времето по преговорите за търговска сделка, Джонсън отговори: „Ние им казваме: елате при нас“.

Доминик Рааб коментира, че сделката зависи от ЕС

Външният министър на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви, че Великобритания е "разочарована и изненадана" от намаляването на желанието на ЕС да засили усилията си по търговските преговори. Сделката, кометнира външният министър, „зависи от другата страна“.

„Заявиха ни, че Великобритания трябва да направи всички компромиси в следващите дни“, поясни Рааб пред Sky News в петък, добавяйки, че това не е правилният подход в преговорите.

И все пак двете страни са "близо" до сделка, уточни Рааб, като остават "само два неразрешени въпроса - риболовът и така наречените равни условия по държавната помощ". По думите на Рааб добрата воля е единствената препоставка за сключване на споразумението.