Великобритания е готова да продължи преговорите след изтичане на крайния срок на Джонсън

27-те страни членки ще увеличат обаче и усилията по подготовката за твърд Brexit

19:22 | 14 октомври 2020
Обновен: 19:22 | 14 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания вероятно ще продължи търговските преговори с Европейския съюз след крайния срок от 15 октомври, поставен от на Борис Джонсън, ако лидерите на блока сигнализират, че са готови да направят последен опит за постигане на сделка, предава Bloomberg

Премиерът ще реши дали да продължи или да се оттегли от преговорите след срещите на върха между лидерите на ЕС в четвъртък и петък, гласи информация на длъжностно лице, близко до дискусиите. Съветниците на британския премиер вероятно ще кажат на Джонсън, че е възможно споразумение, ако преговарящите от двете страни на Ламанша могат да започнат интензивни разговори през следващите дни. Паундът се възстанови от едноседмично дъно.

По информация на запознати лицат краеният срок за постигане на сделка между двете страни е вече изместен до края на октомври или първите дни на ноември. Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на блока със или без сделка, след като изтече 11-месечният преходен период на 31 декември, но всяко споразумение трябва да бъде ратифицирано от британския и европейския парламент преди края на годината.

Докато реториката се разгорещи тази седмица, след като британското правителство се подигра на ЕС заради твърдата позиция на 27-те по отношение на риболова, Брюксел призова Обединеното кралство да отстъпи в други ключови области, като например държавните помощи.

Урсула фон

Урсула фон дер Лайен и Борис Джонсън. Снимка: Bloomberg

Усилията за преодоляване на задънената улица ще продължат и в сряда вечерта, когато Джонсън, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще обсъдят ситуацията по време на видео конференция. Преди това премиерът заяви, че ще се оттегли от преговорите, ако до четвъртък не се постигне очевиден напредък.

На двудневната среща в Брюксел 27-те лидери на ЕС ще заявят, че„напредъкът по ключовите въпроси, представляващи интерес за съюза, все още не е достатъчен за постигане на споразумение“, гласят проектозаключенията, видяни от Bloomberg. 27-те също така ще увеличат усилията по подготовката за твърд Brexit. 

Излизането без сделка би нанесло значителен удар на британската икономика. В краткосрочен план това може да доведе до шок, равняващ се на 1,5% от БВП на страната, като и намали потенциаления й растеж с 0,2 процентни пункта в бъдеще, коментира Дан Хансън от Bloomberg Economic.

Подобен сценарий ще окаже огромен натиск върху икономиката на Обединеното кралство, която вече претърпя най-голямото си тримесечно свиване в разгара на пандемията и е изправена пред втора вълна от противопандемични мерки, които заплашват да замразят крехкото й възстановяване. Това може да се окаже и предпоставка за АЦБ да намали лихвените проценти под нулата за първи път - стъпка, която високопоставените преговарящи вече активно обсъждат с банките.

Сценарий без сделка ще изпробва „по-нататъшно забавяне на икономическия растеж заради кризата с Covid-19“, пише Дан Хансън. Според Хансън  с намаляването на способността на икономиката да расте, пропостта между със и без търговска сделка ще продължи да се увеличава с течение на времето.“