Стратегия на Борис Джонсън за борба с Covid-19 е по-шотландска, отколкото шведска

Липсата на окончателни научни отговори налага политиците да намерят комбинация от политики, които ни предлагат както свобода, така и защита

19:15 | 11 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

С нарастването на броя на заразените коронавирус и хоспитализациите Борис Джонсън подготвя нови ограничения, включително спиране на заведения и ресторанти в северната част на страната. Това предизвика ожесточен дебат сред неговия кабинет, неговата партия и обществеността, относно това дали тази предпазливост не струва твърде много, предава Bloomberg.

Шотландия затвори барове и ресторанти и предпре 16-дневна „блокада“, за да се опита да ограничи разпространението на вируса, въпреки че процентът на заразените в Шотландия все още е далеч под този в английските градове като Манчестър, Ливърпул и Нюкасъл.

Джонсън сега трябва в известен смисъл да избира между бдителността на Шотландия и непринудеността на Швеция в борбата с вируса. Първият подход би разгневил една част на неговата Консервативна партия, която смята, че мерките на премиера са били погрешни и неефективни. Това може също да отслаби подкрепата на Северна Англия, бивша „крепост“ на лейбъристите, която помогна за победата на Джонсън през декември.

Covid unequal

Ако, от друга страна, той отступи под натиска за по-непринуден шведски подход и случаите продължават да се увеличават, Националната здравна служба може да бъде претоварена. Той ще бъде обвинен за всяка загуба на живот. 

Хиляди биолози и медицински специалисти подписаха т.нар. Велика декларация от Барингтън, която предостави убедителни аргументи срещу блокадата: Децата не се ваксинират; хората със сърдечно-съдови заболявания не получават своевременно лечение; скринингите за рак се забавят и проблемите с психичното здраве нарастват. Всичко това ще означава повече смъртни случаи в бъдеще, твърдят те.

Подписалите се смятат, че въпреки чеповечето хора трябва да водят нормалния си живот без ограничения, тези с най-висок риск от тежка форма на болестта могат да бъдат защитени чрез политика, която те наричат ​​„целенасочена защита“.

Гупта, епидемиологът от Оксфордския университет, който оспори модела на Имперския колеж и е един от авторите на декларацията, твърди, че това, че все още обсъждаме имунитет шест месеца след първата пандемична вълна, показва колко малко сме научили за Covid-19.

Голяма част от науката за имунитета и разпространението на вируса е неуредена. Дори Андерс Тегнел, утвърденият архитект на подхода на Швеция, казва, че е рано да се прецени дали експериментът му е бил успешен. Той не изключи нови ограничения, когато случаите в Стокхолм се увеличиха миналия месец.

Living with

Във Великобритания подкрепата за блокадата, макар и все още силна, намалява, тъй като негативното й влияние върху икономиката става все по-ясно. Въпреки това Джонсън наистина не може да поеме по шведския път. Липсата на функционираща система за масово тестване във Великобритания, нейната неподготвена здравна системаи липсата на доверие в правителственото управление на Covid-19 предполагат, че сега не е моментът да остави вирусът да се разпространява.

Най-доброто, което Джонсън може да направи сега, е нещо, което Швеция и Шотландия са направили добре, а той се е справил зле: Да направи ясен план и го обясни. Хората могат да решат как да живеят с вируса, едва след като знаят какво да очакват от своето правителство.