Паундът поевтиня след съобщението на Джонсън за „твърд“ Brexit

Brexit отдавна предизвиква движения и в двете посоки за британската валута

16:46 | 16 октомври 2020
Обновен: 16:47 | 16 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: gettyimages
Снимка: gettyimages

Паундът поевтиня, след като британският премиер Борис Джонсън заяви, че нацията може да се насочи към търговска сделка в австралийски стил с Европейския съюз. Процесът по излизането на Великобритания от ЕС отдавна кара британската валута да варира между поскъпване и поевтиняване, предава Bloomberg.

Паундът изтри ръста си от 0,4% и спадна с 0,3% след съобщението на Джонсън.  Към 16:10 ч. българско време британската валута се разменя за 1,288 долара.

Движенията на

Движенията на паунда по време на сагата Brexit. Графика: Bloomberg

„Борис Джонсън не каза, че ще спре изцяло да преговаря, което предполагам е причината пазарите отново да се успокоят тук“, каза Микаел Олай Милхой, анализатор в Danske Bank.

Като се има предвид, че паунда е поддържан и потискан от сагата около Brexit през последните четири години, търговците свикнаха да филтрират шума. Освен това търговските преговори се конкурират за въздействие върху пазара с разпространението на коронавируса.

Ето защо неотдавнашните заплахи на Великобритания да се оттегли от преговорите предизвикаха само относително леки спадове в паунда. Това се отразява и в опциите, където поведението на инвеститорите показва, че вероятността от големи ходове е много по-ниска, отколкото в предишни периоди на стрес от Brexit.

Сега не

Сега не се очакват големи промени в стойността на валутата. Графика: Bloomberg

„Несигурността остава много, много висока, но ние живеем с тези проблеми вече много години“, каза Нед Румпелтин, ръководител на валутната стратегия в TD.

 „Освен обикновената умора от Brexit, започваме да мислим, че валутните пазари са просто готови да преминат към следващия етап от процеса.“

Джонсън заяви, че Великобритания сега ще се подготви да напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС, без да има сключена нова сделка за свободна търговия, обвинявайки блока за отказа да предложи достатъчно добри условия.

Monex Europe Ltd прогнозира ниво на паунда от около  1,31 долара до края на годината.

Оценките са далеч от прогнозите от 1,40 долара за паунд, които анализаторите правеха преди няколко години относно перспективата за търговска сделка след Brexit. Великобритания концентрира върху втората вълна на пандемията от коронавируса и правителството обяви локализирани ограничения, предвещаващи трудности за икономиката.

„Капиталовите буфери на бизнеса току-що бяха унищожени“, каза Саймън Харви, анализатор на валутния пазар в Monex.

Вземане на равносметка

Съобщението на Джонсън вероятно няма да бъде облекчение за инвеститорите в акции, които също се готвят за по-строги ограничения, свързани с коронавируса, с нарастването на случаите във Великобритания.

Акциите на страната се представят по-слабо от световните си аналози след референдума за Brexit и се търгуват на исторически ниски относителни стойности.

Представянето на

Представянето на британските акции след референдума за Brexit. Графика: Bloomberg

Индексът FTSE 100, е на „двоен кръстопът“, който може да инициира движения от над 50 процентни пункта в поразделя през следващите шест до 12 месеца поради двойните рискове от Brexit и Covid-19, смятат стратезите на Bloomberg Intelligence Тим Крейгхед и Лоран Дуйе.

Техният модел за средна стойност на измерителя предполага ръст от около 35% или спад от около 20%, в зависимост от това как се развиват двете събития.