Ралито на най-задлъжнелите пазари в Европа е „на стероиди“

Италианските и гръцките държавни облигации привличат инвеститорския интерес, но остават високорискови

12:06 | 16 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите, които се наслаждаваха на рали на периферните европейски пазари на облигации тази година, току-що усетиха колко уязвими са тези силно задлъжнели икономики.

Италианският дълг завърши поредица от рекордни ръстове в четвъртък, тъй като страната, подобно на останалите в Европа, се изправи пред втора вълна на коронавируса, увеличавайки перспективата за нови блокади и по-голяма икономическа вреда, предава Bloomberg.

Внезапният обрат в настроенията беше грубо събуждане за инвеститорите, които, стимулирани от ликвидността, отпусната от централната банка и историческа фискална спирка от по-богатите северни държави в Европа, се насочиха към италиански, испански и гръцки облигации тази година. Притежателите на италиански облигации се възползват от доходност от 6,9% за 2020 г., повече от два пъти на лихвата по германския дълг, според индексите на Bloomberg Barclays.

„Инвеститорите в държавни облигации са жаби във вряща тенджера“, каза Алберто Гало, мениджър на активи в Algebris Investments в Лондон.

„Това са фалшиви убежища, те излагат инвеститорите на значителен риск“.

Списъкът с рискове, които биха могли да намалят печалбите, е дълъг. Той включва съдбата на коалиционното правителство в Рим, двуцифрената безработица в Гърция и засилващото се регионално напрежение в Испания.

Но ценните книжа преживяха рали заради безпрецедентните програми за изкупуване на облигации на Европейската централна банка и знаковото решение на Европейския съюз да насочи безвъзмездни средства към правителствата на региона, намалявайки риска от неизпълнение.

"Какъвто и морален риск да съществуваше преди, сега той е на стероиди", каза Джеймс Атей, мениджър на активи в Aberdeen Standard Investments, който започна да залага срещу италианските 10-годишни държавни облигации през миналия месец.

„Едно от притесненията ни е, че пазарите вече оценяват голяма вероятност за облекчения от страна на централната банка,“ каза Антоан Буве, стратег в ING Groep NV.

„Подозираме, че вълната от печалби може да доведе до временно повторно разширяване на суверенните спредове преди срещата на ЕЦБ на 29 октомври.“

И всеки неуспех от страна на ЕС да изпълни своя фонд за възстановяване може да доведе до по-голямо отдръпване. BofA Global Research заяви, че пазарите могат да „преизчисляват по-съзнателно“, ако до декември не е постигнат напредък, тъй като планът е бил съгласуван само по принцип.

Това би поставило премията върху италианския и гръцкия дълг спрямо германския съответно над 300 и 400 базисни пункта, в сравнение с малко под 150 базисни пункта в момента.

Спредове на

Спредове на италиански и гръцки дълг спрямо германския. Графика: Bloomberg

За Патрик Армстронг, главен инвестиционен директор в Plurimi Wealth LLP, напредъкът в периферните облигации не е оправдан предвид икономическите основи.

Гръцкото правителство очаква съотношението на държавният дълг към БВП да бъде близо 200% през 2020 г., докато италианският се е покачил близо до 160%. Първият е оценен от  Moody’s Investors Service като „джънк“, докато вторият е само с една степен над неинвестиционния клас.

„Няма много смисъл, когато разглеждате дълга, дефицита и демографската динамика, но това е, което количествените улеснения правят и наистина трябва да направят“, каза Армстронг.

Това не е първият път, в който инвеститорите пренебрегват рисковете в еврозоната.

През по-голямата част от първото десетилетие на съществуването на еврозоната инвеститорите искаха по-малко от 50 базисни пункта над германските облигации, за да държат италиански или гръцки държавни облигации. Спредът се разшири до над 500 базисни пункта за италианските ценни книжа по време на дълговата криза в еврозоната и над 3000 базисни пункта за гръцките.

Въпросът сега е дали тази голяма конвергентна търговия ще продължи да намалява доходността до нула, или може отново да се взриви в лицето на облигационерите.