В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Зелените облигации на ЕС ще спомогнат за интернационализацията на еврото

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, В развитие, 05.10.2020

15:05 | 5 октомври 2020
Обновен: 16:36 | 5 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Предприемането на голяма емисия зелени облигации от Европейската комисия може да бъде голям тласък за интернационализацията на еврото. Това заяви Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

По думите на Калфин „зелената сделка“ и предстоящите емисии на зелен дълг дават на България много нови и благоприятни възможности за повишаване на  нейната конкурентоспособност.

Според условията на споразумението в рамките на ЕС за изваждане на региона от кризата, причинена от коронавируса, Европейската комисия трябва да стимулира зеления преход, което предполага, че 30% от съвместния дълг ще бъде емитиран под формата на зелени облигации.

Пазарът на зелен дълг не е нов, като такива практики се забелязват от 10 години насам, но в последно време търговията с устойчиво финансиране расте много бързо, като през миналата година пазарът възлиза на 263 милиарда евро, заяви Калфин.

Цените и доходността на зелените облигации се доближават до тези на конвенционалния държавен дълг, но плюсът на този инструмент е посоченият ангажимент за провеждане на зелена политика.

Интересът към устойчивото финансиране зависи от риска, като в същото време е важно да не бъдат примамвани инвеститорите от проекти, който звучат много добре, но парите, събрани от тях да бъдат изразходвани за други инициативи. По тази причина и работна група в рамките на ЕК предложи стандарти за емисиите. Предложените проекти трябва да отговарят на общата рамка на „зеления договор“, приходите от тях да бъдат инвестирани в трансформация на климата, проектите трябва да имат възможност да генерират обратно ресурс и всички дейности трябва да бъдат извършвани в условията на абсолютна прозрачност, гласят критериите на стандарта, заяви госта.

Според Калфин това, че в случая на ЕС емитента на зеления дълг, а именни ЕК, е от най-висок инвестиционен клас – ААА, е добра предпоставка облигациите да влязат както в резервите на банките, така и в тези на пенсионните фондове.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.