Еврото може да поскъпне още заради зелените облигации

Европейската валута е напът да отчете първото си поскъпване на годишна база от три години насам

20:33 | 13 октомври 2020
Обновен: 21:23 | 13 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа ще се превърне в световен лидер в емитирането на зелени облигации и един от страничните ефекти може да се окаже засилването на европейската валута, пише Bloomberg. 

Това е мнението на Standard Bank, която прогнозира, че еврото ще се покачи до 1,30 долара догодина, стимулирано отчасти от плана на Европейския съюз да продаде 225 милиарда евро (265 милиарда долара) зелен дълг като част от своя Фонд за възстановяване от последиците от пандемията. Тъй като търсенето от страна на инвеститори за екологично чисти активи нараства, това може да окаже благоприятен ефект върху притока на пари в общата валута, посочват от Standard Bank.

„Предполагаме, че ако дадена държава или регион наистина поведе в този вид инвестиции, това ще се отрази правопропорционално на валутата й“, пише Стив Бароу от Standard Bank. Според него пък тези, които изостават, ще изпитат и негативно отражение върху валутата си.

Емитирането на

Емитирането на зелен дълг като част от европейския Фонд за възстановяване може да даде тласък на еврото. Графика: Bloomberg

Планираният от ЕС Фонд за възстановяване вече е помогнал за укрепването на еврото, като европейската валута е напът да отчете първото си поскъпване на годишна база от три години насам. Валутата е поскъпнала с 5,1% през 2020 г. до 1,1786 долара.

Докато емитирането на зеления дълг на ЕС ще започне едва през следващата година, блокът планира този месец да започне да продава социални облигации за финансиране на програма за подкрепа на работните места. Франция вече зае водеща роля в устойчивото финансиране, а Германия продаде първата си зелена държавна облигация миналия месец.

За сравнение САЩ изостават. Дори и при победата на кандидата на Демократическата партия Джо Байдън, който призовава за 2 трилиона долара инвестиции в чиста енергия, може да се окаже недостатъчна, за да се преодолее пропастта, коментират от Standard Bank.

„ЕС по-скоро открадна зелената инициатива на САЩ с облигациите от Фонда за възстановяване“, пише Бароу.