Доходността на гръцките облигации удари рекордно дъно

Подкрепата от Европейската централна банка и Европейския съюз потушава притесненията на инвеститорите

18:21 | 8 октомври 2020
Обновен: 18:21 | 8 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доходността на държавните облигации на Гърция спадна до рекордно най-ниско ниво, тъй като подкрепата от Европейската централна банка и Европейския съюз потушава притесненията на инвеститорите за здравето на най-задлъжнялата нация в региона на фона на коронавируса.

Доходността от 10-годишните ценни книжа на страната е спаднала с шест базисни пункта до 0,881% - под предходното най-ниско ниво през февруари. Оттогава гръцкият дълг стана допустим за покупки от ЕЦБ и страната ще получи около 16 милиарда евро (18,8 милиарда долара) от фонда за възстановяване на ЕС под формата на грантове, информира Bloomberg.

Гръцки облигации

Доходността от 10-годишните държавни облигации на Гърция спадна до рекордно най-ниско ниво. Графика: Bloomberg

Това е драматичен обрат за гръцките пазари на облигации, който още помнят как доходността скочи над 40% в разгара на кризата с държавния дълг преди по-малко от десетилетие.

Помощта от ЕЦБ

Ралито е „в съответствие с колапса на кредитните и срочните премии на европейските пазари и с нарастващите очаквания за облекчаване на ЕЦБ“, заяви Антоан Буве, старши стратег за в ING Groep NV.

Гръцкото правителство очаква съотношението на публичният дълг към БВП да достигне близо до 200% през 2020 г., преди отново да намалее през 2021 г. Представеният в понеделник проектобюджет прогнозира икономически ръст от 7,5% през 2021 г. след рязък спад от 8,2% тази година, главно поради очаквано повишение на инвестициите с 30,4%.

По-нататъшна подкрепа от ЕЦБ може да се очаква по-късно тази година, ако институцията реши да разшири програмата си за изкупуване на облигации. От Goldman Sachs Group прогнозираха увеличение от 400 милиарда евро през декември.

Плитък пазар

Дългът на Гърция все още се оценява като „джънк“ от трите основни агенции за кредитен рейтинг, а обемът на търговията е само част от този преди финансовата криза.

Данните на централната банка на Гърция показват, че оборотът на електронния вторичен пазар на ценни книжа (HDAT) възлиза на 4 милиарда евро през миналия месец в сравнение с пикът му от 136 милиарда евро през септември 2004 г. Това може да направи пазара уязвим на колебанията на цените.

Все пак ралито вероятно ще продължи, смята главния стратег на Danske Bank  Пиет Кристиансен, позовавайки се на това, че централните банки продължават да потискат разходите по заемите на фона на пандемията.

Доходност на 2-годишните гръцките облигации също е спаднала до рекордно ниско ниво в четвъртък, понижавайки се с четири базисни пункта до 0,104%.