Гърция ще ратифицира споразумения за разширяването на морските си граници

Страната активно се бори за запазването на своите суверенни права, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис

19:10 | 26 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Депутатите в гръцкия парламент са в готовност да ратифицират споразумения с Италия и Египет относно морските граници, докато напрежението в Източното Средиземноморие ескалира заради изключителните икономически права и намеренията на Атина да разшири териториалните си води в Йонийско море, съобщава Bloomberg.

“Двете споразумения са решение на въпроси от десетилетия и се основават на международното право“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред депутатите в сряда преди гласуването на споразуменията.

Гърция подписа споразумение за морските граници с Италия през юни. По този начин бяха очертани изключителните икономически зони на двете страни в Йонийско море, които са членки на Европейския съюз. Два месеца по-късно Атина сключи сходно споразумение с Египет. То е за частична делимитация на техните изключителни икономически зони в Средиземноморието.

„Споразуменията признават изключителните икономически зони и независимостта на нашите острови“, заяви Мицотакис. По думите му по този начин Гърция си връща ролята на гарант за източните граници и интересите на Европа в Средиземноморието.

Напрежението в региона се покачи, след като Турция изпрати кораб, който прави проучвания за природен газ през последните две седмици. Властта в Гърция твърди, че турската проучвателна дейност се осъществява в нейната изключителна икономическа зона.

От Атина отбелязват, че островите трябва да се взимат предвид при очертаването на континенталния шелф на страната в съответствие с морското законодателство на ООН.

Гръцкото правителство твърди, че континенталният шелф на всяка държава трябва да се измерва от континенталната ѝ част и че поради това районът на юг от гръцкия остров Кастелоризо попада в изключителната икономическа зона на страната. Остров Кастелоризо се намира на няколко километра от южния бряг на Турция.

Подписването на новите споразумения е знак, че Гърция ефективно увеличава зоната си на суверенни права с 38 хиляди квадратни метра. Окончателното очертаване на границите потвърждава, че гръцките острови имат изключителна икономическа зона и съответно континентален шелф. „Гърция активно се бори за запазването на своите суверенни права“, заяви Мицотакис.

Турското правителство посочва, че близостта на гръцките острови до турския бряг прави исканията на Гърция за морските граници в Източното Средиземноморие неприемливи за Анкара.