Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Журналист: Трябва категорична позиция срещу Турция заради проучванията в Средиземно море

Галина Александрова, журналист, Бизнес старт, 17.08.2020

10:07 | 17 август 2020
Обновен: 11:32 | 17 август 2020
Автор: Магдалена Иванова

Трябва ясна и категорична позиция срещу Турция, тъй като страната няма право да навлиза в зона, която няма нищо общо с нейната територия, коментира журналистът Галина Александрова в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Изглежда, че това, което се прави в Средиземноморието, не е законно, тъй като е в спорна териториална зона. Затова и Атина има основания да реагира“.

По думите на Галина Александрова логичен е интересът на Турция в тази зона, тъй като тя се оказа богата на залежи на природен газ.

„Макрон застава зад правата на Гърция и Кипър. Турция пък упреква Макрон, че иска да възстанови господството си в тази зона и заради близостта на Ливан“.

По отношение на Северен поток 2 журналистът заяви, че безспорно САЩ приемат като конкуренция Русия. Александрова допълни, че с проекта се увеличава двойно руският газ, идващ в Европа, и то в централните части на Европа.

„Америка, от своя страна, все повече се насочва към проучвания и добив на природен газ въпреки ниските цени, които обезкуражиха доста от инвеститорите“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.