Covid-19 се отнася към Big Oil както астероидът Chicxulub – към динозаврите

Със сигурност пандемията няма да заличи петролната индустрия, но ще ускори метаморфозата й

19:28 | 13 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Covid-19 може да направи с Big Oil това, което астероидът Chicxulub направи с динозаврите, когато удари Земята преди 66 милиона години. Пандемията намали търсенето на петрол и срина цените на суровината. Сега възстановяването отнема повече време от първоначално очакваното, тъй като процентите на заразяване остават упорито високи в САЩ и нараства отново в Европа, предава Bloomberg.

От Международната енергийна агенция прогнозираха, че  глобалното търсене на петрол ще намалее с 8,4 милиона барела на ден на годишна база. През 2021 г. се очаква то все още да бъде с 2,5 милиона барела на ден по-ниско спрямо миналата година. Това автоматично прави следващите няколко години неблагоприятни за всички производители на петрол.

Търсенето на

Търсенето на петрола едва ли ще се възстанови до предпандемични нива преди 2022 г. Графика: Bloomberg

През второто тримесечие, когато пандемията оказа най-драматично въздействие върху търсенето и цените на петрола, европейските петролни компании успяха да компенсират част от загубите си с огромни печалби от потреблението на домакинствата. Те няма да имат този буфер в резултатите си от третото тримесечие.

Трудностите, с които се сблъскват компаниите от Big Oil, ясно се отразяват в цените на техните акции. Стойността на книжата на Exxon Mobil Corp. сега е само наполовина от тази в началото на годината, а акциите на Chevron Corp. са поевтинели с 40%.

Exxon премина през няколко особено лоши седмици. Първо компанията загуби мястото си в Dow Jones Industrial Average, оставяйки конкурента Chevron като единствената петролна компания в индекса. Миналата седмица тя за кратко престана да бъде най-голямата петролна компания в САЩ по пазарна капитализация за първи път, откакто започна като Standard Oil преди повече от век. Тази корона също премина към Chevron.

Работната сила на компаниите от Big Oil също става все по-малка. BP планира да съкрати 10 000 работни места, което се равнява на 14% от работната й сила; Shell ще освободи 9 000 служители или 11%; и Chevron ще намали служителите си с 6000 - 13%.

Пандемията все някога ще отшуми, съществуващата заплаха от намаляващата употреба на въглеродните горива няма. Както BP, така и френската петролна компания Total SE прогнозират, че глобалното търсене на петрол ще застине на ниво от 100 милиона барела на ден до 2030 г. преди да започне да пада. Дори Организацията на страните износителки на петрол очаква потреблението на течни горива в света да изпадне в застой около 2040 г.

Прогноза на

Прогноза на ОПЕК за производството на петрол. Графика: Bloomberg

Някои динозаври са продължили да съществуват още милион години след удара на астероида Chicxulub. Други са се развили в над 10 000 вида птици. Така и пандемията от Covid-19 няма да доведе до смъртта на компаниите от Big Oil, но почти със сигурност ще ускори тяхната метаморфоза и тези, които не могат да се променят, ще тръгнат по пътя на Тиранозавър Рекс и Бронтозавъра.