МАЕ се обяви за агресивно съкращение на въглеродните емисии

В последния си доклад агенцията разглежда четири различни бъдещи сценария за енергийното развитие на света

16:02 | 13 октомври 2020
Обновен: 16:04 | 13 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева
Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. Снимка: Bloomberg
Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. Снимка: Bloomberg

Най-авторитетната група от енергийни анализатори в света - Международната агенция по енергетика (МАЕ), установи в годишния си доклад, че светът се насочва към глобално затопляне по-високо от горната граница на Парижкото споразумение, или 1,5°C. Агенцията, отдавна известна със своя опит в областта на изкопаемите горива, очертава път за страните да се насочат към използването на повече възобновяеми енергийни източници. Извеждането на изкопаеми горива от енергийната система ще струва с 25% повече от 54 трилиона долара, които светът вече се очаква да инвестира до 2040 г., пише Bloomberg. 

В своята „Световна енергийна перспектива за 2020 г." МАЕ се разделя с подход към енергийните прогнози, който отдавна предизвиква критики за подценяване на нарастването на възобновяемите енергийни източници и ускоряване на извънредната ситуация в климата.

„Ние сме много решени - аз лично съм много решен - да направим МАЕ агенцията за глобалния преход към чиста енергия“, каза Фатих Бирол, изпълнителният директор на МАЕ.

Агенцията разглежда в своя доклад четири различни бъдещи сценария за енергийното развитие на света: продължение на настоящите тенденции, по-дълга от очакваното пандемия, сценарий за устойчиво развитие и още по-агресивен сценарий за успех в постигането на целите за нулеви емисии. Постигането на „нетна нула“ на емисиите, за което активистите и инвеститорите с климатично мислене настояват от години, ще изисква агресивно - и все по-лично - краткосрочно вземане на решения.

До 2030 г. 75% от електроенергията в световен мащаб трябва да идва от нисковъглеродни източници, спрямо 40% през 2019 г. Само 2,5% от новите автомобили, продадени през миналата година, са били електрически - цифра, която трябва да нарасне до над 50% до 2030 г. Развиващият се свят ще трябва да извърши модернизация на енергия на една трета от съществуващия си сграден фонд за по-малко от 10 години.

Постигането на нулеви емисии навреме изисква и безпрецедентни промени в поведението на 7-те милиарда души, които се радват на поне частичен достъп до съвременна енергия. Това означава, че влаковете или превозните средства с по-ниски CO₂ емисии трябва да заменят кратките полети. Местните пътувания с кола на разстояние от 3 километра (около 1,9 мили) или по-кратки биха отстъпили място на ходене или колоездене и всеки ще трябва да поддържа температурата на климатика си с поне 3°C по-висока през летните горещини.

Тези промени в поведението не са ограничени до богатите. „Не само в Лондон, Париж или Ню Йорк. Това трябва да се случва навсякъде ”, каза Бирол.

МАЕ изчислява, че свързаните с енергията емисии на въглероден диоксид в света ще спаднат със 7% през тази година поради спада в търсенето, причинен от пандемията. Емисиите ще се върнат към тенденцията от 2010 г., без „промяна в инвестициите в чиста енергия“, призовавайки правителствата и частния сектор да похарчат около 1 трилион долара за всяка от следващите три години, прогнозират анализаторите.

„Трябва да се свърши много работа в енергийния сектор. Но действията само на там няма да бъдат достатъчни“, каза Бирол.