МАЕ: Спадът в търсенето на петрол през 2020 г. ще е най-големият в историята

Световното търсене на черно злато ще намалее с 8,1 милиона барела на ден тази година

12:54 | 16 юни 2020
Обновен: 12:56 | 16 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът в търсенето на петрол тази година да бъде най-големият в историята, но има признаци, че пазарът може да достигне „по-стабилна основа“ през следващите месеци. Това става ясно от последния доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ). 

Световното търсене на петрол ще намалее с 8,1 милиона барела на ден тази година - малко по-малко от прогнозата в доклада от миналия месец, но търсенето през 2021 г. ще се повиши с рекордните 5.7 милиона барела на ден съобщава MarketWatch, цитирайки доклада на МАЕ. 

Постепенното отваряне на части от световната икономика през последните седмици доведе до възстановяване в търсенето на суров петрол.  

Търсенето от страна на Китай през април бе почти на нива, наблюдавани преди година, а от страна на Индия търсенето се повиши през май.  

Ако това възстановяване продължава, а производителите на петрол се придържат към своите планове за ограничаване на глобалните доставки на петрол, "пазарът ще бъде в по-стабилна основа до края на втората половина на 2020 г.", се казва в доклада на МАЕ.  

Въпреки че решението на Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници да удължат съкращаването на производството до юли ще помогне да се ускори балансирането на петролния пазар, "не трябва да подценяваме огромните несигурности", с които пазарът все още е изправен, посочва Агенцията.   

МАЕ коригира своя доклад за юни, за да отчете прогнозата на своята организация майка - Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която изчисли, че глобалния БВП ще изгуби 6% през 2020 г. и ще нарасне с 5.2% през 2021 г. Темпът и успехът, с които различните държави ще отворят отново своите икономики, все още са много несигурни, добави МАЕ. 

Според Агенцията възстановяването на търсенето на петрол и петролни продукти е неравномерно и вероятно ще остане по този начин.  

Все пак прогнозата за спад на годишното търсене е намалена с 500 хил. барела на ден спрямо прогнозата от миналия месец. 

Заради сериозното свиване в броя на въздушните пътувания търснето на реактивно гориво и керосин се очаква да регистрира спад с 3 млн. барела през 2020 г. и да се възстанови с едва 1 млн. барела през следващата година. От агенцията обаче очакват секторът като цяло да възстанови по-голямата част от загубите си през следващата година. 

От доклада става ясно още, че запасите от петрол в рамките на ОИСР са нараснали с 4,9 милиона барела на ден през април до 3,1 милиарда барела. Запасите в САЩ останаха на рекордни нива в началото на юни, като досега през тази година растат с 1 млн. барела на ден. 

Малко след публикуването на доклада на МАЕ малко преди 13 часа българско време фючърсите върху американския суров петрол поскъпват с 1.16% до 37.55 долара за барел за доставка през юли. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 1.49% до 40.31 долара за барел.