Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пандемията все още е пречка за стабилността на петролните пазари

Николай Ваньов, финансов анализатор, Бизнес старт, 09.06.2020

10:36 | 9 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Пандемията все още е пречка за стабилността на петролните пазари

За стабилност на петролните пазари надали може да се говори. Причините за това са начинът, по който се взимат решенията в Организацията на страните износителки на петрол и очакванията за икономическо възстановяване, които могат да бъдат помрачени от втора вълна на коронавируса. Това каза Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова

Според Ваньов споразумението в рамките на ОПЕК+ за удължаване на свиването в производството с месец показва, че Саудитска Арабия и Русия са се научили, че трябва да действат в тандем. 

“С оглед на положителната икономическа перспектива и разбирателството в ОПЕК петролът търси стабилност на нива от около 40 долара за барел”. 

По думите на анализатора все още не е ясно дали настоящото споразумение напълно ще помогне на американските шистови производители, тъй като последни проучвания сочат, че за тях е необходима цена на петрола от около 50 долара за барел.

 

Ваньов не очаква да има необходимост от допълнителни съкращения на производството през юли или август заради признаците на икономическо възстановяване. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук